Thursday, July 4, 2013

Mimpi




aku tengok semula cerita Inception (2010).
ye, aku tau cerita ni dah lama.
tapi sebab dia ada sesuatu yang aneh
dalam jalan cerita, cinematography dia, muzik latar,
watak, perkembangan watak.
Cerita ni lakonan Leonardo DiCaprio, memang mantap..
Sebab  DiCaprio ni banyak berlakon cerita yang berat,
macam Shutter Island dan ntah ape ntah tajuk cite yang curi berlian tu


Bercerita tentang mimpi,
sebelum ni, aku hanya anggap mimpi sebagai mainan tidur..
Aku pernah baca (ntah kat mana),
semasa kita tidur, otak kita menyusun data dalam bentuk memori.
Macam komputer buat defragmentation..
So, mimpi hanyalah serpihan memori yang sedang disusun.
Sebab tu kebanyakan mimpi selalu tak logik..




Itu apa yang aku pernah percaya..
Segalanya berubah selepas aku alami satu mimpi pelik..
Ini mimpinya......

Aku dan dua orang lain sedang berbual-bual.
Duduk di sebuah meja bulat,
berbual kosong tentang kehidupan..
Sedang tiba-tiba,
seorang dari kami keluarkan pistol dari jaket
dan tembak kawan aku seorang lagi..
Dan kemudian,
aku dan si penembak tu entah macamana berada di dalam lif,
sedang bertumbuk.
Akhirnya, si penembak tu jatuh ke tanah dan pecahkan satu pasu..

Mimpi habis..
Aku terjaga..

Hm, mesti ramai fikir
apa yang pelik???
Biasa laa mimpi selalunya tak logik,
sekejap kat sini, sekejap kat tempat lain...
Tapi,
biar aku keluarkan 3 perkara pelik dalam mimpi tu:


  1. Diri aku bukan yang melihat, tetapi aku adalah si penembak.
    Maknanya, aku melihat aku dalam mimpi sendiri,
    seolah-olah aku berada dalam badan orang lain.
    Kalau mimpi adalah serpihan memori,
    aku takkan dapat melihat diri sendiri bergerak sana-sini, kan???

  2. Sepanjang mimpi yang pendek tu,
    kami bertiga bertutur dalam English..
    Aku mengaku, English aku tak hebat mana sampai ke tahap nak speaking in real life.
    Tapi, mimpi bercakap English penuh memang pelik.
    Malah, selepas aku bangun dari tidur, aku terus grab kamus
    dan cari maksud perkataan yang aku tuturkan.
    Aku ingat lagi, perkataannya 
    'conflagration'.
    How in this world aku boleh mimpikan perkataan English yang aku sendiri tak faham maksudnya??

  3. Kebanyakan mimpi aku sebelum ni, aku tak mampu nak ingat secara menyeluruh.
    Tapi mimpi kali ni amat jelas, sampai aku boleh recall apa topik perbualan kami dan bentuk rupa pistol yang diacukan.


Demmit..
Sejak dari mimpi tu,
aku percaya mimpi bukan sekadar mainan tidur.
Ianya kadang-kadang lebih dari itu
dan mungkin akal manusia takkan mampu menyingkap misterinya..

Dan sejak mimpi tu,
aku tak lagi ingat aku mimpi..
Kadang-kadang bila aku bangun tidur,
aku tahu tadi aku bermimpikan sesuatu,
tapi tak ada satu perkara pun tentang mimpi tu aku mampu imbas kembali..




postquam-scriptum: aku tengah gila dengar Jamaica Cafe, so aku nak kongsi dengan korang. lagu yang korang tgh dengar ni nama dia ENAM. so, check 'em out!

postquam-postquam-scriptum: kalau tak suka boleh tekan pause button kat atas :)

No comments: