Monday, November 26, 2012

COCKROACH


"We've (human) colonized the four corners of our tiny planet. But we are not the pinnacle of so called evolution. That honour belong to the loly cockroach, capable of living for months without foods, remaining alive headless for weeks at the time, resistance to radiation.. If God has indeed created himself in his own image, and I submit to your that God is a cockroach."

- Mohinder Suresh, PhD
(dari siri Heroes chapter 1 'Genesis')

Abaikan cerita rekaan mat saleh tu, baca cerita aku pula..

Seorang lelaki bercita-cita untuk dilihat sebagai role-model kanak-kanak di sekelilingnya.
Berjalan dengan angkuh mendabik dada.
Lalu, datang satu makhluk kecil perang,
terbang ke arah dia.
Refleks tiba, maka terkeluarlah kata-kata..
"Aaaaaaaaa...." dengan nada seakan-akan perempuan.
Kibas-kibas baju dalam keadaan yang sangat gelabah.
Maka, hilang terus peribadi yang penat diterap.
Hanya kerana makhluk kecil perang itu..

Itulah, LIPAS.





Dalam Facebook,
memang banyak group dan fanpage yang super-ngarut.
Taknak lah diletakkan contoh di sini kerana tak mahu ada yang terasa.
Tapi, dalam banyak-banyak tu, aku ada join satu page ni.
Namanya Kami Benci LIPAS.

YUP!! Page untuk siapa yang benci lipas.
Adminnya selalu update status dengan memberi gambaran keadaan bersama lipas.
Sebagai contoh,
apa tindakan kita bila sedang bersanding di hari perkahwinan, lipas datang mengganggu..
Dengar macam bodoh, tapi perkara tu serius dibincangkan ahli..

Di sini, aku nak senaraikan 10 fakta yang mungkin anda tak tahu tentang lipas.
(Yang mungkin anda tahu ialah lipas boleh hidup 2 minggu tanpa kepala,kan?)



1. Ada 4,000 spesies lipas, namun hanya 30 spesies yang berkaitan dengan manusia, dan hanya 4 spesies dianggap serangga perosak.

2. Lipas adalah nokturnal (aktif waktu malam), dan akan lari bila nampak cahaya.
Kecuali Asian coackroach yang sukakan cahaya.



3. Lipas mengawan antara jantan dan betina dalam posisi bertentangan (tidak mengadap pasangan)
dan hanya mengenakan bahagian reproduktif masing-masing semasa mengawan.

4. Lipas antara haiwan paling tegar.
Sesetengah spesies mampu kekal aktif tanpa makanan selama berbulan-bulan.
Ada yang mampu hidup dengan berbekalkan makanan yang terhad,
seterhad jumlah kanji di belakang setem.
Juga boleh tahan nafas selama 45 minit.
Malah mampu selamat selepas tenggelam dalam air selama setengah jam. (Maka tuan-tuan, jangan laa bunuh lipas dengan air)

5. Saintis berpendapat lipas bakal warisi bumi jika berlaku perang nuklear antara manusia (tengok Wall-E tak?? best fren dia tu..).
Ini kerana lipas mampu tahan dari radiasi,
lebih 6-15 kali ganda dari kemampuan manusia.
Namun, lipas kalah dengan lalat buah dari segi ketahanan radiasi.



6. Lipas domestik yang selalu kita lihat tu dipanggil American cockroach (Periplaneta americana),
berasal dari selatan Amerika dan biasa didapati di negara tropika.
Habitatnya merebak ke serata dunia akibat kesan dari aktiviti perkapalan orang Amerika zaman dulu.
(So, kalau rumah anda ada lipas, salahkan Amerika dan Presiden Barrack Obama..hahaha)



7. Telur lipas biasa ada minimum 16 ekor anak di dalamnya.
Maka, jika anda bunuh seekor lipas betina yang terbang nak cari tempat bertelur,
anda sudah bunuh minimum 17 ekor lipas sekaligus.. HEBAT!!! (tepuk-tepuk!!)



8. Lipas yang terbang kat umah tu sebabnya dia betina dan nak bertelur.

9. Lipas muda berwarna perang yang cerah.
Lipas tua yang nak mati berwarna perang gelap seakan-akan hitam.
Jangan tak tahu, lipas pun ada albino juga.



10. Di Thailand dan beberapa negara Asia lain,
lipas adalah antara hidangan eksotik dan selalu dijadikan perencah dalam makanan.





Okay, cukup.
Semasa aku taip post ni pon, bulu roma aku dah meremang.
Aku benci LIPAS....


Owh ye, cite laki takut lipas kat atas tu, akulah orangnya.
Aku baca kat blog mana ntah dulu, kata laki yang takut lipas ni 'cute'..
Adus!!! Kiutkah aku??

Monday, November 12, 2012

not judging, just understanding.


gambar hiasan

Amatlah menjadi satu isu pada aku tentang lelaki yang memakai cermin mata gelap DI DALAM BANGUNAN.
Kebanyakannya dalam shopping mall.

Tapi,
aku bukanlah suka sangat melabel orang tanpa sebab,
maka, dari menghukum, aku cuba memahami.

Atas sebab tertentu,
semalam aku ke sebuah shopping mall ni.
Bernasib baik, aku dapat bertemu hampir 8 orang lelaki yang bercermin mata gelap di dalam shopping mall itu.
Tapi yang paling menarik, ada seorang lelaki ni.

Penampilan memang sangat aneh.
Bertopi felt, bermafla, berseluar pendek takat lutut, berkasut kanvas.
Bila difikirkan, kelakar pulak ada insan yang sebijik dengan description aku tu.

Aku tiada niat nak ekori dia.
Tapi kebetulan perjalanan kami di laluan yang sama.
Dia berjalan dengan seorang kawan lelaki,
gerak tubuh dia kelihatan sangat 'poyo'!
Oopps! Jangan menghukum, harus memahami.

Bersinggah di sebuah kedai baju,
baju yang dipegang dan diacahnya hanyalah baju ketat berkolar V.
Selama aku hidup, aku dapat tahu hanya golongan lelaki tertentu sahaja yang suka baju berkolar V ketat ni.
Sabar! Jangan menghukum, harus memahami.

Dia (dan kawannya) terserempak seorang kawan lain.
Bertepuk tampar sesama mereka..
Yang kawan baru dijumpainya itu, adoh, camne nak cakap ek??
Tangannya kelihatan sentiasa 'patah',
bergerak-gerak macam 'sotong'..(fahamkah anda?)
Aduh!! Jangan menghukum, harus memahami.

Mereka kelihatan seperti berbual-bual mengenai seluar yang dipakai encik 'poyo' ni..
Raba sana, belek sini.
Kelakar plak, nak je aku curi dengar apa yang diorang bualkan tentang seluar tu.
Sekali, dirabanya kawan tu di kawasan tengah itu.
Lepas tu mereka ketawa kuat.
AKU? Meremang!!
Cukup! Jangan menghukum, harus memahami.

Seketika,
encik 'poyo' tu menanggalkan topi feltnya.
Dari jauh, jelas kelihatan dia memakai subang hanya di satu belah telinganya sahaja.
Aku tak pasti kesahihannya, tapi kawan aku pernah kata lelaki yang bersubang di sebelah telinga adalah songsang.
Dan sedang aku berfikir tentang itu,
encik 'poyo' sedang mengusap belakang badan kawannya.

That's it!
Aku selesaikan apa yang aku perlu buat di situ.
Dan aku berambus dari tempat itu.

Mungkin kelihatan terlalu menghukum dan melabel,
tapi sejak dari itu, pada aku
kalau anda lelaki,
pakai cermin mata gelap dan topi felt,
bermafla, berseluar pendek dan berkasut kanvas,
ANDA ADALAH MANGSA FESYEN.

Tapi,
jika anda lelaki,
pakai cermin mata gelap dan topi felt,
bermafla, berseluar pendek dan berkasut kanvas,
suka baju V-neck, bersubang di sebelah telinga,
meraba kawan lelaki dan biarkan diri diraba kawan lelaki,
ANDA ADALAH MANGSA FESYEN yang GAY!




postquam-scriptum:
OK, secara peribadi,
aku nak berpesan kepada semua lelaki,
jika anda bukan gay, sila jangan berpakaian seperti di atas.
Dan untuk perempuan, sila jangan biarkan pasangan anda/ abang anda/ adik lelaki anda berpakaian seperti di atas.
Kesian, mangsa fesyen. 

Sunday, November 4, 2012

.simian.




Cuma aku,
aku berpendapat dalam diri manusia
dalam diri semua manusia
ada monyet mereka sendiri.

Bayangkan seorang manusia,
dia berjaya.
Kawannya kurang berjaya
maka, selepas seketika
istilah kawan hanyalah 'sejarah'

Itu aku panggil monyet yang memilih bulu.
Bulu sama dipuja, bulu lain dicerca.

Seorang lagi manusia,
sibuk menjaja cerita buruk.
Sibuk berjaringan sosial hanya untuk mencaci.
Sibuk menabur cerita propa
yang sebenarnya, tidak seburuk sangka.

Itu aku panggil monyet yang mencari kutu.
Sedangkan dia sendiri berkutu seribu.


Juga alkisah cerita,
pantang terlihat si cantik rupa
segenap tubuh mahu ditelanjangi
seluruh badan mahu dibogeli
mata terbuka mulut menggigi
seolah-olah semuanya boleh dibeli

Itu aku panggil monyet bernafsu kuda
lepas dibunting, semuanya diluah.


Aku juga ada monyet sendiri dalam diri.
Tapi monyet yang mana, hanya aku yang mengerti.

Kalian?
Sedarkah kalian apa monyet yang bersarang dalam diri kalian?

postquam-scriptum:
The simians (infraorder Simiiformes, =Anthropoidea) are the "higher primates" familiar to most people: the Old World monkeys and apes, and the New World monkeys or platyrrhines.