Monday, December 31, 2012

sempurnakah kita?


Semalam,
adalah hari paling awkward.
sebab hari ni dah masuk tahun baru.
Jadi, muka aku memang macam ni.



Terbangun di pagi hari dan bertanya kepada diri,
"Berapa lama sudah aku bernafas sendiri?"

Jawapannya,
sehingga waktu entri ini dipublish,
aku sudah bernafas sendiri selama

7665 hari
bersamaan dengan

183960 jam
bersamaan dengan

11037600 minit

juga, aku sudah melepasi 5 kali 29 Februari.
Jika setiap hari dalam hidup aku, aku simpan RM1,
maka simpanan aku telah mencapai RM 7,665.00
Realitinya, simpanan bank aku pun tak sampai angka itu.

Satu persoalan timbul,
dalam 11037600 minit yang telah aku lalui,
berapa minit betul-betul aku gunakan masa semaksimumnya?
Berapa minit betul-betul aku habiskan untuk maju ke depan?
Berapa minit sudah terbuat dek kerana kemalasan?

Akhirnya,
aku sampai ke satu konklusi.
Setiap minit kita amat berharga.
Gunalah ia sebaiknya, sama ada untuk diri sendiri,
atau orang di sekeliling, atau untuk agama,
untuk bangsa, juga untuk negara.

Jadikan setiap saat kita berguna.

Saturday, December 8, 2012

PEPERANGAN

"Kapten, keadaan kritikal...
Barisan pertahanan pertama gagal menangkis serangan musuh.."



Kapten garu kepala, dalam hati memang dah sumpah seranah.
Barisan pertahanan pertama sangat tak membantu.
Tambahan pula cuaca sekarang yang hujan, panas, hujan, panas.


"Nampak gaya, kita kena turun padang.."
Kapten bersuara.


"Sekarang,
barisan pertahanan kedua hanya melengahkan masa,
supaya kita bersedia..
Saya mahu kita bersedia untuk bertempur.
SEMUA!!! DALAM FORMASI!!!"


Atas arahan kapten, semua tentera pertahanan ketiga dalam keadaan sedia.
Senjata di kanan, perlindungan di kiri.
Masing-masing serius menanti kedatangan musuh.


"Wahai rakan-rakan!!!
Ketahuilah apa yang kita pertahankan..
Demi kesejahteraan,
KITA HARUS BERKORBAN NYAWA!!!!!"


"YEAHHHHH!!!!!"
Para tentera menyahut seruan semangat Kapten.


"Kapten, mereka sudah sampai!!!"



Muncul bala pemusnah musuh.
Wajah yang hodoh, ganas,
memang pembawa kemusnahan dan kesengsaraan...


"SERANG!!!!!"
Musuh menjerit.


"BERTAHAN!!!!!!"
Kapten menyorak.


Maka, bertembunglah dua entiti dalam satu perang.
Bahang perang memang terasa.
Dahulunya 98.6 °F, kini memuncak hampir mencecah angka 100.


"SISTEM!!!
Singkirkan yang sudah tumbang!!"











********************************







"HAAAAACCCCHHHOOOOOOMMMMM!!!!!!!!"



Aku bersin.
Aku lap mulut dan hidung dengan tisu.
Mata aku terasa panas.
Hidung berair.
Mulut kering.
Seluruh badan sejuk menggigil...

"Tu laa, mak dah pesan...
Lepas kena hujan, pergi laa mandi...
Degil!!!"
Mak aku membebel.
Tahukah dia, orang demam, kalau dibebelkan, sakit telinga?

YA.
Aku demam.
Memang baru malam tadi teruk.
Walaupun dah ada tanda sebelum tu, tapi aku buat dek je..
Sekarang, RASAKAN!!

Tak apa,
aku percaya sistem pertahanan badan aku KUAT.
Mereka akan menang.

Monday, December 3, 2012

bash!


Aku tengah blogwalking...
Sampai satu tahap, aku terus tutup laptop dan tidur.
Memang potong terus mood aku blogwalking..
Kenapa???


Semasa blogwalking,
aku terserempak dengan beberapa blog ni..
(tak perlulah aku mention blog mana..)
Suka sangat kondem blog orang lain...
Cakap blog ni tak bagus laa, blog ni sangat teruk laa..

Aku pelik sekejap,
adakah beliau berpangkat professor?
Ataupun Google tu ayahanda beliau yang empunya?
Sebab dengan suka hati beliau kata blog orang lain tak bagus apa segala bagai...

Check punya check, alaa...
baru sebulan je blogging...
Kalau baby, nak kencing pun masih involuntary..
Pastu ada hati nak kondem orang lain..

Tak kisah laa follower beribu-riban,
tak kisah la kalau ayahanda beliau pemilik bangunan 1500 tingkat di Dubai,
Tapi jangan laa sampai label blog yang ni bagus, blog yang ni tak bagus..

hormat lah blogger blogger lain yang bersusah payah,
mengerah keringat mengeluarkan idea idea bernas mereka,
design blog mereka, bukannya mahu followers yang ramai,
tidak mengharapkan follower ramai,
tidak mengeluarkan isu isu panas, isu isu cap ayam, post gambar gambar dedahan badan,
demi mengira keuntungan follower yang ramai..

Then bila followers dah berduyun sampai melimpah,
konon-konon nak tunjuk 'saya blogger otai', wat laa entri 'aku tak suka blog kalau camni...camni..'
Oh! Shit!!!

Pada aku blog ni macam secebis ruangan peribadi yang kita mahu kongsi dengan awam.
Lantak tuan punya badan laa nak design blog dia camne,
nak buat post baca terbalik ke,
nak letak lagu satu album ke dalam sidebar, suka hati laaa...
Kalau tak suka, tekan close.
Kalau nak nasihat, biar dengan saluran yang bernas...
Bukan dengan hentam blog orang lain dalam erti kata " blog saya yang paling hebat, tiada tandingan "

Followers beribu-ribu sekalipun, kalau yang betul-betul follow cuma 10 orang wat pe??
Secara peribadi, pada aku, kalau kini follower aku (31 orang) dan hanya 5% je yang betul-betul follow, aku dah bersyukur.
At least orang baca sebab tulisan aku, bukan sebab aku comel...
(dan aku memang tak comel..)
Dan aku tahu, tahap penulisan aku sekarang hanya tahap 31 je, belum ribu-riban...
OK?

RESPECT! ONE LOVE!
Jangan kondem-kondem!!





Monday, November 26, 2012

COCKROACH


"We've (human) colonized the four corners of our tiny planet. But we are not the pinnacle of so called evolution. That honour belong to the loly cockroach, capable of living for months without foods, remaining alive headless for weeks at the time, resistance to radiation.. If God has indeed created himself in his own image, and I submit to your that God is a cockroach."

- Mohinder Suresh, PhD
(dari siri Heroes chapter 1 'Genesis')

Abaikan cerita rekaan mat saleh tu, baca cerita aku pula..

Seorang lelaki bercita-cita untuk dilihat sebagai role-model kanak-kanak di sekelilingnya.
Berjalan dengan angkuh mendabik dada.
Lalu, datang satu makhluk kecil perang,
terbang ke arah dia.
Refleks tiba, maka terkeluarlah kata-kata..
"Aaaaaaaaa...." dengan nada seakan-akan perempuan.
Kibas-kibas baju dalam keadaan yang sangat gelabah.
Maka, hilang terus peribadi yang penat diterap.
Hanya kerana makhluk kecil perang itu..

Itulah, LIPAS.





Dalam Facebook,
memang banyak group dan fanpage yang super-ngarut.
Taknak lah diletakkan contoh di sini kerana tak mahu ada yang terasa.
Tapi, dalam banyak-banyak tu, aku ada join satu page ni.
Namanya Kami Benci LIPAS.

YUP!! Page untuk siapa yang benci lipas.
Adminnya selalu update status dengan memberi gambaran keadaan bersama lipas.
Sebagai contoh,
apa tindakan kita bila sedang bersanding di hari perkahwinan, lipas datang mengganggu..
Dengar macam bodoh, tapi perkara tu serius dibincangkan ahli..

Di sini, aku nak senaraikan 10 fakta yang mungkin anda tak tahu tentang lipas.
(Yang mungkin anda tahu ialah lipas boleh hidup 2 minggu tanpa kepala,kan?)



1. Ada 4,000 spesies lipas, namun hanya 30 spesies yang berkaitan dengan manusia, dan hanya 4 spesies dianggap serangga perosak.

2. Lipas adalah nokturnal (aktif waktu malam), dan akan lari bila nampak cahaya.
Kecuali Asian coackroach yang sukakan cahaya.



3. Lipas mengawan antara jantan dan betina dalam posisi bertentangan (tidak mengadap pasangan)
dan hanya mengenakan bahagian reproduktif masing-masing semasa mengawan.

4. Lipas antara haiwan paling tegar.
Sesetengah spesies mampu kekal aktif tanpa makanan selama berbulan-bulan.
Ada yang mampu hidup dengan berbekalkan makanan yang terhad,
seterhad jumlah kanji di belakang setem.
Juga boleh tahan nafas selama 45 minit.
Malah mampu selamat selepas tenggelam dalam air selama setengah jam. (Maka tuan-tuan, jangan laa bunuh lipas dengan air)

5. Saintis berpendapat lipas bakal warisi bumi jika berlaku perang nuklear antara manusia (tengok Wall-E tak?? best fren dia tu..).
Ini kerana lipas mampu tahan dari radiasi,
lebih 6-15 kali ganda dari kemampuan manusia.
Namun, lipas kalah dengan lalat buah dari segi ketahanan radiasi.



6. Lipas domestik yang selalu kita lihat tu dipanggil American cockroach (Periplaneta americana),
berasal dari selatan Amerika dan biasa didapati di negara tropika.
Habitatnya merebak ke serata dunia akibat kesan dari aktiviti perkapalan orang Amerika zaman dulu.
(So, kalau rumah anda ada lipas, salahkan Amerika dan Presiden Barrack Obama..hahaha)



7. Telur lipas biasa ada minimum 16 ekor anak di dalamnya.
Maka, jika anda bunuh seekor lipas betina yang terbang nak cari tempat bertelur,
anda sudah bunuh minimum 17 ekor lipas sekaligus.. HEBAT!!! (tepuk-tepuk!!)



8. Lipas yang terbang kat umah tu sebabnya dia betina dan nak bertelur.

9. Lipas muda berwarna perang yang cerah.
Lipas tua yang nak mati berwarna perang gelap seakan-akan hitam.
Jangan tak tahu, lipas pun ada albino juga.



10. Di Thailand dan beberapa negara Asia lain,
lipas adalah antara hidangan eksotik dan selalu dijadikan perencah dalam makanan.





Okay, cukup.
Semasa aku taip post ni pon, bulu roma aku dah meremang.
Aku benci LIPAS....


Owh ye, cite laki takut lipas kat atas tu, akulah orangnya.
Aku baca kat blog mana ntah dulu, kata laki yang takut lipas ni 'cute'..
Adus!!! Kiutkah aku??

Monday, November 12, 2012

not judging, just understanding.


gambar hiasan

Amatlah menjadi satu isu pada aku tentang lelaki yang memakai cermin mata gelap DI DALAM BANGUNAN.
Kebanyakannya dalam shopping mall.

Tapi,
aku bukanlah suka sangat melabel orang tanpa sebab,
maka, dari menghukum, aku cuba memahami.

Atas sebab tertentu,
semalam aku ke sebuah shopping mall ni.
Bernasib baik, aku dapat bertemu hampir 8 orang lelaki yang bercermin mata gelap di dalam shopping mall itu.
Tapi yang paling menarik, ada seorang lelaki ni.

Penampilan memang sangat aneh.
Bertopi felt, bermafla, berseluar pendek takat lutut, berkasut kanvas.
Bila difikirkan, kelakar pulak ada insan yang sebijik dengan description aku tu.

Aku tiada niat nak ekori dia.
Tapi kebetulan perjalanan kami di laluan yang sama.
Dia berjalan dengan seorang kawan lelaki,
gerak tubuh dia kelihatan sangat 'poyo'!
Oopps! Jangan menghukum, harus memahami.

Bersinggah di sebuah kedai baju,
baju yang dipegang dan diacahnya hanyalah baju ketat berkolar V.
Selama aku hidup, aku dapat tahu hanya golongan lelaki tertentu sahaja yang suka baju berkolar V ketat ni.
Sabar! Jangan menghukum, harus memahami.

Dia (dan kawannya) terserempak seorang kawan lain.
Bertepuk tampar sesama mereka..
Yang kawan baru dijumpainya itu, adoh, camne nak cakap ek??
Tangannya kelihatan sentiasa 'patah',
bergerak-gerak macam 'sotong'..(fahamkah anda?)
Aduh!! Jangan menghukum, harus memahami.

Mereka kelihatan seperti berbual-bual mengenai seluar yang dipakai encik 'poyo' ni..
Raba sana, belek sini.
Kelakar plak, nak je aku curi dengar apa yang diorang bualkan tentang seluar tu.
Sekali, dirabanya kawan tu di kawasan tengah itu.
Lepas tu mereka ketawa kuat.
AKU? Meremang!!
Cukup! Jangan menghukum, harus memahami.

Seketika,
encik 'poyo' tu menanggalkan topi feltnya.
Dari jauh, jelas kelihatan dia memakai subang hanya di satu belah telinganya sahaja.
Aku tak pasti kesahihannya, tapi kawan aku pernah kata lelaki yang bersubang di sebelah telinga adalah songsang.
Dan sedang aku berfikir tentang itu,
encik 'poyo' sedang mengusap belakang badan kawannya.

That's it!
Aku selesaikan apa yang aku perlu buat di situ.
Dan aku berambus dari tempat itu.

Mungkin kelihatan terlalu menghukum dan melabel,
tapi sejak dari itu, pada aku
kalau anda lelaki,
pakai cermin mata gelap dan topi felt,
bermafla, berseluar pendek dan berkasut kanvas,
ANDA ADALAH MANGSA FESYEN.

Tapi,
jika anda lelaki,
pakai cermin mata gelap dan topi felt,
bermafla, berseluar pendek dan berkasut kanvas,
suka baju V-neck, bersubang di sebelah telinga,
meraba kawan lelaki dan biarkan diri diraba kawan lelaki,
ANDA ADALAH MANGSA FESYEN yang GAY!




postquam-scriptum:
OK, secara peribadi,
aku nak berpesan kepada semua lelaki,
jika anda bukan gay, sila jangan berpakaian seperti di atas.
Dan untuk perempuan, sila jangan biarkan pasangan anda/ abang anda/ adik lelaki anda berpakaian seperti di atas.
Kesian, mangsa fesyen. 

Sunday, November 4, 2012

.simian.




Cuma aku,
aku berpendapat dalam diri manusia
dalam diri semua manusia
ada monyet mereka sendiri.

Bayangkan seorang manusia,
dia berjaya.
Kawannya kurang berjaya
maka, selepas seketika
istilah kawan hanyalah 'sejarah'

Itu aku panggil monyet yang memilih bulu.
Bulu sama dipuja, bulu lain dicerca.

Seorang lagi manusia,
sibuk menjaja cerita buruk.
Sibuk berjaringan sosial hanya untuk mencaci.
Sibuk menabur cerita propa
yang sebenarnya, tidak seburuk sangka.

Itu aku panggil monyet yang mencari kutu.
Sedangkan dia sendiri berkutu seribu.


Juga alkisah cerita,
pantang terlihat si cantik rupa
segenap tubuh mahu ditelanjangi
seluruh badan mahu dibogeli
mata terbuka mulut menggigi
seolah-olah semuanya boleh dibeli

Itu aku panggil monyet bernafsu kuda
lepas dibunting, semuanya diluah.


Aku juga ada monyet sendiri dalam diri.
Tapi monyet yang mana, hanya aku yang mengerti.

Kalian?
Sedarkah kalian apa monyet yang bersarang dalam diri kalian?

postquam-scriptum:
The simians (infraorder Simiiformes, =Anthropoidea) are the "higher primates" familiar to most people: the Old World monkeys and apes, and the New World monkeys or platyrrhines.

Saturday, October 27, 2012

Keputusan ditangan kita




Dari mana mula, aku tak tahu.
Tapi sedar-sedar je, kepala aku sedang berada dalam air.
Buih udara keluar dari mulut.
Air masuk mengisi ruang kosong dalam dada.
Aku hampir lemas.

Tiba-tiba,
terasa ada tangan pegang belakang kepala aku dan angkat aku ke atas.
Aku kembali keluar dari air, dan dapat merasa udara.

"Sejak bila kau jadi lemah??" satu suara dari belakang.
Empunya tangan yang memegang kepala aku.

Sekali lagi tangan itu merejam.
Kepala aku dimasukkan kembali ke dalam air dengan keras.
Aku tak sempat menarik masuk udara bekalan.
Aku hampir lemas.

Diangkat kembali kepala aku.
Aku terbatuk-batuk!

"Kau kata kau ada dua pilihan.
Dan tak kira mana kau pilih,
pilihan itu tetap akan melukakan.
Apa itu semua?? Sejak bila kau jadi begini??"

Aku cuba mahu menoleh ke belakang, namun pegangan kepala aku terlalu kuat.

"Kau yang aku kenal,
jika diberi dua pilihan,
dan kedua-duanya tak bagus untuk kau,
kau akan buat pilihan ketiga!
Kau putuskannya sendiri.
Itu KAU yang aku kenal."





"Uhhhhh..."
Aku tarik nafas panjang.
Aku tersentak tegak dari baring.
Aku kini di atas katil.
Aku mimpi.

Penat.
Badan basah dengan peluh.
Aku mengucap banyak kali.
Jam di dinding berdetik mengukir 6.30 am..
Aku terasa takut.


***************


Ustaz aku pernah berceramah panjang masa sekolah dulu.
Kata dia, mimpi baik tak apa di kongsi.
Mimpi buruk tak elok dicerita.

Tapi hakikatnya,
aku sedang menceritakan perihal mimpi direjam lemas.
Apa yang sedang aku lakukan???



Dari buku tafsir mimpi yang pernah aku baca,
air bermaksud kehidupan.
Jika kita mimpikan sesuatu yang berkaitan air yang banyak seperti kolam, sungai, tasik, laut..
bermaksud ianya ada kaitan dengan kehidupan.

Lemas dalam air pula dikatakan 'ditindas' dalam kehidupan.
Ada sesuatu akan berlaku di luar kawalan.
Jika kita diselamatkan dari lemas,
bermakna kita akan bangkit selepas lumpuh dengan dugaan kehidupan.

Tapi itu semua hasil kajian manusia sekular.
Tiada hukum dari segi agama yang membenarkannya.
Maka, aku abaikan segala maksudnya.

Hakikatnya,
sebab aku berkongsi mimpi ini dengan kalian,
kerana mimpi aku di atas memberi aku satu sinar baru.
Ada suara memberitahu aku sesuatu yang tak pernah aku fikirkan.

'PUTUSKAN DENGAN SENDIRI'

Segala ujian dalam hidup disertakan dengan pilihan.
Kita yang memilih, berdasarkan akal dan kebijaksanaan.

Aku memandang mimpi di atas sebagai satu nasihat dari Dia.
Yang Maha Bijaksana dalam Menyampaikan Sesuatu.
Kerana hari sebelumnya, aku 'down' dek kerana dugaan dunia yang menimpa-nimpa.
Dan kerana nasihat itu, aku kembali melihat dugaan itu dari perspektif berbeza.

Aku perlu bangkit!
Aku perlu berjuang!
Bukankah nama aku bermaksud
'menanam sifat keberanianku yang terpuji'??


postquam-scriptum:
Isi entri agak berat. Maaf. Tiada cara lebih mudah untuk aku sampai selain dari ini.
Tapi segalanya dapat dirumuskan kepada satu ayat.
We are the masters of our own destiny.

Tuesday, October 23, 2012

ada DSLR? anda seorang "JURUGAMBAR" !!




Satu hari masa aku pergi kenduri kahwin kawan aku,
aku ada terperasan satu perempuan ni dengan berDSLR tergantung di leher sibuk tangkap gambar pengantin situ sini..

Setelah selidik kaji jaga tepi kain orang sikit
aku dapati perempuan tu BUKAN fotografer rasmi bagi majlis tu.
Kawan aku dah tempah baik punya satu fotografer berpengalaman untuk majlis dia tu, jadi aku assume, perempuan tu adalah seorang fotografer amatur yang (mungkin) nak tangkap gambar majlis perkahwinan sebagai satu wadah mengisi pengalaman diri.

Ya, bagus! Passion itu penting!

Tapi, satu perangai dia yang kurang aku senang walaupun muka dia comel adalah perangai dia yang sibuk mengalahkan fotografer rasmi.

Hampir setiap waktu, dari sesi pengantin datang dengan kompang, ke sesi menyusun barang hantaran di ruang tamu rumah pengantin, hingga ke sesi terjah bilik pengantin, perempuan tu mesti akan berada di hadapan seterusnya menghalang fotografer lain dari bergambar, dengan harapan dia mahukan gambar yang terbaik. Lebih mengecewakan, dengan fotografer rasmi sekali jadi mangsanya.

Beberapa kali aku nampak adegan si fotografer rasmi mencuit bahu perempuan itu kerana dia menghalang skop gambarnya, tapi setiap kali itulah si perempuan tu akan buat muka 'aphal-ko-cuit-cuit-orang-ni-aku-tengah-sibuk-arr' dengan jelingan super-sengal.

Maka, aku dan kawan aku berkeputusan mahu mengajar dia satu pengalaman yang hebat.

Kami berdua (aku dan seorang lagi kawan) masing-masing meminjam kamera digital biasa milik kawan yang lain, dan seperti apa yang dia buat, kami halang setiap lensa kamera dia dengan alasan kami juga mahu mengambil gambar.

Dia panas dan tegur,
"Brader, tengok laa orang belakang sama. Saya pun nak amik gambar. Tak perlu laa sampai nak halang-halang orang."

Belum sempat aku nak bantai balik, si fotografer rasmi majlis yang kebetulan berada di belakang perempuan tu balas balik,
"Cik adik pun buat perkara yang sama, halang saya nak buat tanggungjawab saya."

Selepas itu, si perempuan tu pun kelihatan sentiasa mengutamakan fotografer rasmi sebelum dirinya. Mungkin malu kena tegur agaknya, walaupun kelihatan passionnya terhadap fotografi masih tak luntur.

Yes, passion is important, but respect is the most important aspect in photography.

Aku tak layak nak cakap banyak tentang fotografi sebab ilmu yang sangat cetek, tapi momen yang nak dicapture oleh fotografer adalah sangat kritikal, dengan kata lain, jika satu momen itu dirosakkan dengan bayangan fotografer lain, momen tersebut tidak akan kembali berulang. Semua fotografer mahukan shot yang terbaik, tapi hormatilah siapa yang diberi keutamaan.

Lagipun, dengan hanya berbeg kotak disandang sebelah kiri, dan berDSLR terlilit di leher, tak bererti orang itu sudah layak digelak fotografer.

Pemikiran bahawa dengan memilik DSLR sudah melayakkan kita digelak fotografer ialah, dalam kata aku sendiri,
  'TOTAL SS!'

postquam-scriptum:
Di akhir majlis aku nampak si perempuan tu sedang meneguk air sirap baki majlis, mungkin penat 'bekerja'. Memandangkan aku tak makan telur, aku hampiri dia dan hadiahkan bunga telur dan berkata 'Nice job' dengan harapan kami boleh berbual-bual dan bertukar nombor telefon sebab fakta bahawa dia seorang gadis yang comel tak pernah berubah. Namun, mungkin dah terbina kebencian dari awal pertemuan kami tadi, dia hanya ambil bunga telur itu dan berlalu tanpa sepatah kata. Kesian aku.

Sunday, October 21, 2012

.Penghargaan.


Sebelum apa-apa, biar aku jelaskan dulu yang entri ini hanya berdasarkan pemerhatian dan pemahaman aku sebagai lelaki, tidak ada niat mahu melabel sesiapa..
Seandainya anda terasa, itu hanya kebetulan sahaja..
Kalau marah dan nak lepaskan, silakan beri komen 'membina' anda..






'INGIN DIHARGAI? BELAJAR MENGHARGAI DULU...'

Dari ayat tersebut,
seolah-olah ditujukan buat si perempuan..
Namun hakikatnya, penyataan di atas adalah universal..
Lelaki dan perempuan...

Pengalaman aku,
bila kita bersama seseorang,
bagi pihak lelaki, sekurang-kurangnya perlu ada rasa hormat pasangan terhadap kita...
Mungkin dari inilah perempuan banyak kata lelaki 'EGOIS'
adakah salah kenyataan tersebut?

Lelaki (bakal) ketua keluarga,
maka seharusnya lelaki dihormati..
keputusannya didengar, kalau tak kurang setuju, berbincang...
Bukan bererti perempuan sentiasa kena kongkong,
tapi keharmonian perempuan dijaga apabila dilindungi lelaki,
disayangi lelaki,
dibelai lelaki,
dimanja lelaki...

Ok,
aku tidak mahu memasukkan hal lelaki yang jadikan perempuan tempat lepas amarah..
dilempang, dipukul, disepak, diterajang..
aku sendiri sebagai seorang lelaki menolak seratus peratus perlakuan durjana tersebut,

Namun,
adakah ini bermaksud lelaki tak boleh bertegas dengan perempuan??
Alaaa,
setakat tinggi suara sekali sekala, apa salahnya??
Kata perempuan penuh dengan kesabaran...
Jadi, kalau dah sayang, sabar je laa...




Perempuan,
tepuk dada sendiri,
adakah anda mahukan lelaki yang SENTIASA menurut kata anda??
jika jawapan anda 'YA'
aku ucapan 'GOOD LUCK!' dalam mencari TEMAN HIDUP...
bagi yang dah berkahwin dan mahukan suaminya begitu,
juga ucapan 'GOOD LUCK' dalam mempertahankan rumahtangga...
Mungkin ni jugak punca perceraian seperti permainan masyarakat masa kini..

Aku pernah jumpa orang yg merungut tentang dirinya tidak dihargai..
dan aku tergelak terhadap kenyataannya...
Seingat aku laa,
dia susah menghargai lelaki..
memaksa orang lain berubah dengan alasan masa depan,
adakah itu perbuatan orang yang menghargai??

Just don't put all the blame on the opposite site,
because one finger points to other is 4 fingers back to you...
Kita manusia, jika kita kata orang salah,
adakah kita tidak pernah melakukan kesalahan??

Yang penting, berikan peluang..

Friday, October 19, 2012

#marakehadapan



Tahukah kalian tentang permainan papan,
"Snake and Ladders" ?
Permainan dadu di mana
satu papan dibahagi 10x10
kotak bernombor 1 hingga 100..

Bila jumpa ular, kita ditelan
...dan kena turun macam taik.
Bila jumpa tangga kita daki
bagai dunia ini kita yang punya

SAMA SEPERTI KEHIDUPAN
dalam usaha menuju kejayaan,
kita akan bertemu dengan banyak jalan pintas ( tangga )
dan juga halangan yang menjatuhkan ( ular )

sampai satu tahap KITA PENAT
...dan pada masa itulah HALANGAN BESAR TIBA
APA BOLEH KITA BUAT?



Mahu diri ditelan dugaan
seperti ular menelan mangsa
dan bermula semula di petak mula?

..atau..

berpegang pada apa yang kita ADA..
..dan terus pergi..
..MENGHADAPINYA!

bukan melarikan diri
sebagai seorang penakut.

..dan dengan kuasa-Nya,
kita mampu menyelesaikan
halangan itu untuk terus
MARA KE HADAPAN



Seorang makcik pernah berkata dalam pertemuan kami baru-baru ini,
"Ujian ni nakkk~ diturunkan Allah bukan untuk kita jadi makin bodoh."

Semua dari kita ada "chapter" masing-masing dalam buku kehidupan.
kadang kala ianya gembira,
kadang kala ianya sedih,
namun ianya bukan alasan untuk berhenti mencuba..

Thursday, October 18, 2012

.kawan.




Kawan.
Semua ada kawan.
Rapat atau tidak, itu hal lain,
tapi secara zahirnya, semua ada kawan.

Tapi kawan yang macam mana kita betul-betul perlukan?

Sesetengah orang perlukan kawan yang baik.
Kawan yang di mana, bila kita berada di lembah kegelapan,
dia akan cuba sedaya upaya mengangkat kita kembali ke permukaan yang cerah.
Kawan di mana, bila kita sedih,
dia akan cuba membuatkan kita selesa.
Kawan di mana, bila kita kemurungan,
dia akan berkata "hang in there" atau sesuatu seperti "semua yang berlaku ada hikmahnya" atau sesuatu seperti "just be yourself".

Aku ada ramai kawan sebegitu.
Terlalu ramai yang sebegitu sampaikan aku tidak tahu beza yang mana ikhlas dan yang mana hanya sekadar mahu memenuhi syarat kontrak sosial di mana dia perlu dilihat sebagai seseorang yang baik sedangkan dalamnya tidak peduli.

Tidak.
Aku tidak persoalkan keikhlasan kawan-kawan aku.
Aku persoalkan kemampuan aku untuk mempercayai keikhlasan mereka.
Aku yang salah.
Dan jika yang baca ini adalah salah satu dari mereka,
aku minta maaf.

Dan ya.
Aku sedang berada di lembah kegelapan kehidupan di mana aku persoalkan setiap perbuatan aku.
Aku sekarang sangat negatif sehinggakan aku merasakan diri ini tidak berguna.
Aku seorang yang gagal.
Jika hidup ini roda, aku berada di bahagian bawahnya.
Jika hidup ini roller coaster, kau sedang menerima daya tujahan ke bawah sehingga 6G.
Aku dalam depresi.

Memang banyak yang mahu membantu.
Tapi aku tidak mahukan seseorang yang akan berkata
"Bertahanlah"
"Jangan putus asa"
"Bangkit!"
Aku perlukan seseorang yang bila nampak aku sedang merejam kepala di dalam kolam air,
dia akan datang dekat, dan dengan kedua belah tangannya akan menekap kepala aku lalu merejamnya lebih dalam sehinggakan aku hampir lemas dan di ambang kematian lalu dia menggenggam rambut aku dan menariknya ke atas dan berkata kepada aku,
"Best tak rasa macam nak mati? takut gila babi kan? cuba kalau kau berubah, dari takuk lama dan elak dari mengalami perasaan hampir mati kau tu dengan usaha dan keupayaan kau sendiri. jangan jadi bodoh, bangsat!"

Harap kalian faham.

Malangnya, aku tiada kawan sebegitu.

Aku tak mahu orang berkata kepada aku
"Just be yourself"
kerana pada aku, kata-kata itu hanya untuk orang yang sudah berpuas hati dengan apa yang diperolehinya dan berkeputusan untuk tidak mencuba lebih baik.
"Just be yourself" adalah sama seperti "Don't do anything to improve!"

Jika purata manusia hidup sehingga berumur 60 tahun,
maka aku sekarang belum pun lagi mencapai separuh dari jangka hayat.
Dengan itu, aku masih berpeluang besar untuk bertemu dengan seorang kawan yang sebegitu..
Seorang kawan yang tidak meninggalkan aku ketika aku jatuh.
Seorang kawan yang bagi aku peluang untuk merasa sakit dan perit kegagalan dan kemudian menyokong aku untuk bangkit menuju kejayaan.
Seorang kawan yang berkata pada aku
"Kalau kau nak terjun gaung, silakan. Tapi pastikan kau naik balik dan bernafas dengan kepuasan dan senyuman."
Dan seumur hidup aku, aku akan mencari kawan yang sebegitu.

dan aku seperti sudah berjumpa kawan yg sebegitu. Terima Kasih kawan-kawan ku :)

Friday, October 12, 2012

.seperti sebuah tangki.



Kalian nak tahu?

Aku menganggap
kesabaran seperti sebuah tangki air.
Air yang keluar dari paipnya adalah dugaan kehidupan.

Besarnya kapasiti tangki bergantung kepada individu.
Ada yang seluas tasik,
ada yang setadah tapak tangan.

Bila ada dugaan, tangki berisi air.
Terpulang pada kita mahu keluarkan melalui saluran keluar air,
atau tampungnya seumur hidup.

Namun,
seperti kesabaran,
tangki juga ada hadnya.

Jika kadar yang masuk melebihi yang keluar,
lama-kelamaan tangki akan penuh dan melimpah.
Melimpahnya dugaan bererti kesabaran tak dapat lagi menampung.

Itulah had kesabaran.


Maka,
setiap kali aku berasa marah,
aku akan keluarkannya dengan saluran yang relevan.
Twitter banyak membantu.
Paling kurang aku lega, walaupun tiada siapa yang peduli.

Dan setiap kali aku mahu bersabar,
aku hanya perlu bayangkan tangki air.

Akan aku buka paipnya laju-laju.
Akan aku lepaskan segala lesu.
Lalu aku bayangkan tangki aku membesar.
Membesar sebesar yang aku mahu.
Kerana tiada siapa kata tangki aku tak boleh berubah kapasiti.
Tiada siapa kata ianya hanya tiga kali.
Kerana kesabaran semua orang memang ada hadnya.
Namun hadnya kita yang tentukan sendiri.


Postquam-scriptum:
Peringatan kepada diri sendiri (terutamanya) dan orang lain.

Thursday, October 11, 2012

#BOLEH




Ever since I was a child, I had a goal...
A naive but hopeful dream, that when I grow up,
I'd like to be someone who would make a difference in this world...

Growing up in a developing city like KL, I do agree that Malaysia,
isn't like one of the big and formidable countries, if you wanna compare...

But I believe, things are evidently changing in today's generation,
Children are technologically more savvy than most average adults,
They know how the world works, even before puberty,
They dream bigger dreams, than we ever dared to when we were their age...

Being a nation of different cultures and up bringing,
I still believe we have something that binds us together,
"The Boleh Spirit".

We turn the page to a new era, a new world we call the World Wide Web,
Through Facebook, Twitter, YouTube or any other social network, we listen to the voices of the people...

Despite our different goals, I'm sure we have one common goal of putting Malaysia in the map.

Traveling to different parts of the world has shine a new light on my perspective...
I discover the similarities we all have, despite the fact that there are 7 billion of us in this world...

We all fall in love, just like everyone else...
We are inquisitive, with the hunger for knowledge...
And sometimes the kid inside us, just wants to be careless and free.

There is a theory that everyone in this world, is connected to anyone,
through a chain of acquaintances of not more than 6 links. They call this the 6 degrees of separation.

It's fascinating to know that we are all, 5 friends away from being acquainted to a random stranger in a train in South Korea...
Or even a tuk yuk driver from Thailand...

This shows that we are all relatable to one another,
that our culture and influence can make a difference in this world.
And that Malaysians have a voice of our own
And we should spread our Boleh spirit to the world

Let us embrace the differences we all have, and unite as Malaysians with the Boleh spirit.
And continue to strive to put Malaysia on the world's stage.

Malaysians Can! Malaysians Boleh!

Written by: Reuben W.J Kang


Monday, October 8, 2012

.melankolik.


mel·an·chol·y [mel-uhn-kol-ee]
adjective
4. affected with, characterized by, or showing melancholy; mournful; depressed: a melancholy mood.
5. causing melancholy or sadness; saddening: a melancholy occasion.
6. soberly thoughtful; pensive.




B : Yo! Lately kau nampak lain. ada masalah ke?

Aku : Mana ada bro.. Aku sentiasa ceria la :)

B : Ohh.. Baguslah, Good to know that.

Aku : thanks :)

B : Tapi tak salah, sekali sekala jadi melankolik.

Aku : ........

Bila ada orang kata dia tak pernah bersedih,
berduka tentang sesuatu yang dialaminya,
fahamilah bahawa dia sedang menipu.
Namun, menipu bukan bererti dia penipu.

Setiap orang ada episod sedih dalam diri.
Tapi tak semua orang bersedia berkongsi cerita mengenainya.
Apa yang mampu kita buat adalah
memberikan mereka sedikit ruang dan masa.

Kerana percayalah,
masa sentiasa dapat merawat luka.

postquam-scriptum:
Jadi, bagaimana cara kalian menghadapi episod sedih diri?
Menangis, berkurung, atau letak ke tepi dan lupakan sahaja?

Friday, October 5, 2012

.aku budak UIA.


Masyarakat sekarang terlalu menolak segala perkara dari sudut negatif daripada menerimanya.
Hilang kepercayaan kepada orang sekeliling,
terutamanya orang yang terlalu asing.

Kalian akan faham apa maksud penyataan di atas setelah baca kisah benar di bawah.



Gatal punggung, aku decide nak ke satu tempat ni dengan menaiki LRT.
Haha, kononnya dah lama tak merasa berebut dengan orang awam.

LRT ramai orang.
Ya, aku kurang minat berebut, tapi apa salahnya sekali sekala.
Dalam gerabak, aku berdiri di sebatang tiang.
Di hadapan aku berdiri seorang gadis berkulit putih
bertudung dan berkaca mata
membimbit satu fail, menggalas beg
dan membelakangi aku dengan menghadap pintu.

Dari gaya dia, dia tak biasa naik LRT.
Berkali-kali dia jenguk route-map.
Berkali-kali dia jenguk luar pintu baca nama tempat di stesen yang berhenti.
Sekali-sekala menjeling orang sekeliling,
seolah-olah berjaga-jaga dengan sesuatu.

Sampai satu stesen ni, dia bersedia untuk keluar.
Sesuatu jatuh dari fail dia, dan dia tak menyedarinya.
Lebih malang, dari tempat jatuh dia, hanya aku sahaja yang perasan.
Biasa laa, dah ramai orang, jarak penglihatan pun kurang.

Dalam kepala,
"Nak tolong ke, abaikan??"
aku budak UIA, aku tolong.

Pintu sudah terbuka ketika aku membongkok mengambil barang itu dari lantai.
Sepucuk surat belum dibuka, kelihatan penting.
Gadis tu dah keluar sebelum aku sempat nak pulangkan.
Orang ramai bersaing, aku belum sampai destinasi.

Dalam kepala,
"Nak kejar ke, abaikan?"
aku budak UIA, aku keluar kejar.



Orang ramai yang berpusu buatkan aku tak mampu kejar laju.
Beberapa orang sempat aku langgar.
Dia sudah di depan, aku masih di belakang.

"Cik, cik, CIK!!"
Macam tak malu je jerit tengah orang ramai.
Aku nampak dia berpaling pandang,
tapi seolah dia makin laju ke depan.
Apakah??

Bila aku mula rapat dengan dia,
dia sudah keluar dari post scan tiket sedangkan aku masih di dalam.
Aku panjangkan tangan, tarik beg dia melintasi penghalang.
Dia melatah menjerit, berpusing dan memukul tangan aku.

Gaya dia seolah-olah aku nak rompak dia.
Seolah-olah aku nak ragut beg dia.
Seolah-olah aku nak raba punggung dia.
Seolah-olah aku nak rogol dia.

"Pergilah..." dia menjerit.
Aku terkelu sekejap.
Orang keliling pandang.
Aku terasa dimalukan.

"Cik, ini jatuh dari fail cik tadi."
Aku hulurkan surat tu.
Dia terdiam, ditelitinya surat itu,
lalu dengan perlahan dia hulurkan tangan menyambut.

Aku berpusing dan pergi.
Ada kedengaran dia panggil aku dari luar,
mungkin nak meminta maaf atau apa.

Dalam kepala,
"Nak pusing ke, abaikan?"
aku budak UIA, namun maruah tercalar, aku abaikan.
walaupun dia comel dan punyai ciri-ciri yang aku nak jadikan seorang isteri.


Aku berlalu dengan mendengar dia memanggil aku dari jauh.
"Encik..encik!!"

Akibatnya, aku terpaksa tunggu lagi 15 minit untuk tren seterusnya.

Aku sedar muka aku muka jahat.
Lagi sedar pakaian aku agak selekeh.
Tapi, aku tahu,
tak ada orang jahat yang nak buat jahat
di tengah khalayak ramai
sambil jerit "cik, cik, cik.."

At least, kalau tak percayakan orang sekeliling,
percayalah diri sendiri
bahawa kita mampu jaga diri sendiri.

Untuk cik Fail yang berkaca mata,
"sama-sama.."

Friday, September 28, 2012

.SUPERPOWER.


Kalian tahu apa yang membuatkan kita jadi istimewa?
Memiliki kuasa luarbiasa.




Aku yakin,
bukan aku seorang,
tapi majoriti dari kita mesti paling tidak pernah berharap memiliki kuasa luarbiasa.
Mungkin akibat dari pengaruh rancangan TV, wayang ataupun sekadar kuat berangan,
tapi setiap dari kita mesti pernah ada momen di mana
tertimbulnya pemikiran seperti
"Kalaulah aku boleh terbang, mesti boleh lari dari jam"
atau
"Kalaulah masa boleh dihentikan, mesti aku boleh tatap muka dia lama-lama."

Akupun manusia.
Malah, aku manusia yang kuat berangan.
Jadi, memang adalah angan-angan nak miliki kuasa luarbiasa.

Berikut adalah ENAM kuasa luarbiasa yang aku idam-idamkan.
Walaupun kedengaran agak kurang matang,
tapi menjadi matang adalah pilihan, bukan kemestian, kan?



Flight adalah kebolehan untuk terbang,
manakala Levitation adalah kebolehan untuk terapung di udara.

Ini adalah kuasa yang dari kecil aku idamkan.
Sebab kenapa aku suka terbang ialah sama dengan sebab kenapa aku suka tunggang motosikal berbanding memandu kereta.
Sebabnya aku suka perasaan angin bertiup ke muka.
Kalau aku boleh terbang, maka aku tak perlukan lagi mana-mana kenderaan.

Daya apungan pula,
sebab bilik aku sangat sempit dan bersepah.
Kalau aku boleh terapung,
mesti tiada masalah seperti tersepak kaki katil, terpijak kepala tali pinggang dan lain-lain.
Hehehe




Dua benda fiksyen yang aku suka ialah
time-travelling dan zombie apocalypse.
Memandangkan zombie bukan kuasa luarbiasa,
maka menjelajah masa menjadi pilihan aku.

Hiro Nakamura adalah salah satu watak dalam siri Heroes.
Aku secara spesifik merujuk kepada kuasa Hiro Nakamura
kerana Hiro mampu manipulasi ruang dan masa,
bermakna dia mampu menghentikan masa,
melambatkan masa,
jelajah ke masa silam,
jelajah ke masa akan datang,
dan paling best, teleportasi.

Kalau aku ada kuasa ini,
bayangkan betapa banyak perkara mampu aku lakukan.
Pergi bertemu Hang Tuah,
bergambar di waktu pengisytiharan kemerdekaan,
main lari-lari di zaman dinosaur,
bertemu Isaac Newton di bawah pokok epal,
bersarapan di Tokyo, makan tengahari di New York,
dan macam-macam lagi.

Best kan?




Hyperthymesia adalah kebolehan untuk tidak lupa dengan apa yang dilihat.
Hyperthymesia bukanlah fiksyen,
ianya merupakan satu abnormaliti dalam tubuh manusia.
Pemilik hyperthymesia mampu mengimbau segala yang dilihatnya sepanjang hidup hingga ke perkara yang teliti.

Carrie Wells adalah watak dalam siri TV Unforgettable
di mana dengan kebolehannya, dia menjadi polis bahagian siasatan jenayah dan menumpaskan pelbagai kejahatan dengan kebolehannya.
Ala, macam dapat ingat kembali setiap detail di tempat kejadian dan membantu pasukannya mengumpul bukti untuk disabit kesalahan.

Aku secara spesifik merujuk kepada kebolehan Carrie Wells
kerana dia mampu imbau apa sahaja diingatannya bila mana dia mahukan,
sedangkan pemilik sebenar Hyperthymesia di dunia kita
menganggap ianya satu bebanan kerana dia melihat kenangan lalu
sebagai satu projektori yang tidak berhenti
dan sampai satu tahap,
dia gagal membezakan mana kenangan dan mana realiti.

Ya.
Hyperthymesia merupakan satu penyakit.




Hahaha,
sama ada aku terlalu terserap ke dalam minat aku terhadap Naruto, aku pun tak pasti.
Apa yang aku pasti,
aku kadang-kadang agak tertekan bila perlu buat banyak perkara dalam satu masa.

Kage Bunshin no Jutsu, kepada yang tidak tahu,
adalah kebolehan menghasilkan salinan klon kepada diri sendiri.
Klon tersebut mampu membuat tugas seperti badan asal
sehinggalah badan asal berkeputusan untuk menghapuskan (membatalkan) klon itu.
Dan segala ingatan klon itu akan diterima oleh badan asal selepas klon itu dibatalkan.

Aku secara spesifik merujuk kepada kuasa Naruto
sebab dia mempunyai chakura (kuasa) yang banyak dan membolehkan dia menghasilkan klon yang sangat banyak tanpa memenatkan diri.

Bayangkan,
aku nak layan movie dalam laptop, dan dalam masa yang sama perut lapar.
Buat satu klon, suruh klon tu pergi makan banyak-banyak sedangkan aku duduk terbaring melayan movie.
Habis klon tu makan, batalkan klon, dan perut aku pun menjadi kenyang.

Aku juga mampu pergi ke kenduri kawan-kawan yang bertindih tarikh.
Best, kan?




Shape-shifting, seperti namanya, adalah kebolehan berubah bentuk.
Seperti contoh, aku boleh berubah dari wajah aku yang kurang kacak ni ke wajah Aaron Aziz dengan senangnya tanpa pembedahan.

Mystique ialah satu watak jahat dalam siri X-Men.
Dia berkebolehan menjadi bentuk siapa sahaja yang dia mahu
malah suara, gaya tubuh dan ketinggian juga berubah
membuatkan pihak lawan menganggapnya sebagai seorang yang leceh untuk ditentang.

Aku secara spesifik merujuk kepada kuasa Mystique
kerana aku suka Mystique.
Dia cool. Dia jahat. Dia licik.
Tapi yang penting,
kalau dia berubah, dia akan berubah dengan baju sekali.

Bayangkan,
aku rasa nak tukar baju dari T-shirt kepada kemeja,
aku hanya perlu shape-shifting.
Taaadaaa!
Baju dah bertukar tanpa perlu tukar rupa.

Tapi kuasa shape-shifting ni selalu dikaitkan dengan kecelaruan identiti.
Mana taknya, berkali-kali bertukar rupa,
sampai tahap dah tak tahu dah rupa sebenar, kan?
Bahayanya...




Telekinesis dan Psikokinesis boleh dikatakan sama.
Kebolehan menggerakkan objek dengan hanya guna kuasa minda.
Macam Jean-Grey dalam X-Men dan Sylar dalam Heroes.

Kebolehan ini selalunya dikaitan juga dengan telepati,
tapi aku kurang berminat dengan telepati.

Kebolehan menggerakkan objek tanpa menyentuhnya adalah sesuai untuk orang malas macam aku.
Contohnya, sedang tonton TV dan mahu tukar channel,
sedangkan remote berada di 2 meter di hadapan.
Nak gerakkan badan, dan cukup selesa dah.
Nak panjangkan tangan, tak sampai.
Jadi, kalau ada telekinesis, masalah selesai.

Aku juga ada berfikir panjang.
Kalau ada telekinesis yang cukup hebat,
kita juga boleh terbang.
Ye laa,
kalau mampu terbangkan objek lain,
kenapa tak mampu nak terbangkan diri sendiri, kan?



xxxxxx

Itulah enam kuasa luarbiasa yang aku idam-idamkan.
Tak dapat semua, dapat salah satu pun dah OK.

Ada kajian psikologi yang pernah aku baca,
dengan menyenaraikan kuasa luarbiasa yang kita idam-idamkan,
kita dapat nilai siapa diri kita yang sebenar.

Hmm, kalau aku..
Mungkin aku adalah manusia yang pemalas tapi bercita-cita tinggi kot..

Monday, September 17, 2012

.ciri-ciri idaman.



Ciri-ciri idaman.

Aku bet, semua dari kita ada ciri-ciri pasangan idaman.
Yang masih bujang, list ciri-ciri itu mesti panjang berjela.
Tapi, adakah yang sudah kahwin itu mendapat segala ciri-ciri idamannya pada pasangan mereka?

Itu persoalannya.


Berlambak aku jumpa,
bukan sekadar kawan, malah sedara mara aku sendiri selalu meletakkan ciri-ciri idaman dalam bakal pasangan mereka yang kurang realistik.
Nak yang muka Korea lah,
yang tinggi bergayalah,
yang bergaji tinggilah.

Tapi adakah yang bermuka Korea, tinggi bergaya dan bergaji tinggi itu mahukan mereka?





Mari letakkan diri aku sebagai contoh.
Aku sukakan Emma Stone.
but, versi betudung dan berkaca mata. tak tahu kenapa aku sukakan wanita yang berkaca mata, lebih comel mungkin?
Aku sangat berharap bakal isteri aku nanti, kalau bukan Emma Stone, paling tidak memiliki mata cantik dan suara seksi macam dia.

Mahu memiliki Emma Stone yang bertudung dan berkaca mata adalah sesuatu yang mustahil.
Tapi dengan hanya menginginkan gadis bermata cantik dan bersuara seksi macam Emma Stone adakah ia merendahkan kebarangkalian aku untuk dapat?
Kalau aku dapat berjumpa dengan gadis sedemikian,
adakah gadis itu sukakan aku?
Dengan melihat pada cermin, aku rasa gadis biasa pun fikir beratus kali kalau nak suka dengan aku, kan?

Semuanya tentang realistik pemikiran.
Mahukan sesuatu yang indah bukan kesalahan.
TETAPI,
meletakkan sesuatu yang indah sebagai sesuatu yang mesti diperolehi adalah, pada pendapat aku, satu penyeksaan.
Akibatnya,
jodoh di depan mata diabaikan,
tetapi sesuatu yang mustahil pula diangankan.

Jika semua orang berfikir secara realistik,
maka dunia akan jadi tempat yang lebih aman.

Maka,
sekarang aku tidak lagi inginkan Emma Stone.
Cukuplah sekadar seseorang isteri yang boleh jaga makan pakai aku,
sedikit cantik supaya sedap mata memandang,
memakai cermin mata dan bertudung itu perlu,
memahami setiap kata dan perbuatan aku,
umur mesti sama atau bawah aku,
percaya kepada setiap tindakan aku,
tidak mudah dihasuti rasa cemburu,
meletakkan martabat suami sebagai darjat yang tinggi,
kalau masak ketam, tidak memaksa aku makan,
apabila diajak pergi ke ekspo cosplay, tidak akan membantah,
memilih untuk bersama aku daripada menonton rancangan di TV,
tidak mempersoalkan duit aku yang banyak melayang kepada komik, games dan lagu,
tidak pergi jauh dari aku apabila aku kentut di khalayak ramai,
tidak memaksa aku pakai baju pink,
tidak kisah badan aku berbau, malah lagi suka,
bila aku korek hidung dan calit dekat baju dia, dia balas balik dengan korek hidung dan calit pada baju aku,
tidak peduli aku keluar dating dengan hanya berselipar,
tidak kisah aku malas sikat rambut,
tidak suka melaga-lagakan sudu dan garfu dengan sengaja,
tolong kau korek telinga,
tolong gosok belakang aku masa mandi,
tolong basuhkan tempat najis kucing yang aku bela...

...dan banyak lagi.

Tapi ada ke wujud gadis yang bercirikan sedemikian?
Atau Emma Stone bertudung dan berkaca mata lagi mudah?

Friday, September 7, 2012

.cita-cita.




Tahukah kalian,
antara kesilapan besar aku dalam kehidupan ialah tidak mempunyai cita-cita semasa kecil.

Selalu sewaktu kecil,
kita akan ditanya apakah cita-cita kita sewaktu dewasa.
Dan setiap kali ditanya,
aku tak pernah berikan jawapan yang sama.
Setiap kali ditanya, jawapannya berubah.
Doktor.
Polis.
Pelukis.
Arkitek.
Pegawai Bank.
..dan banyak lagi.

Pada satu ketika pada usia 15 tahun aku pernah terfikir,
"Cita-cita adalah untuk orang yang tak mahu berusaha.
Asalkan kita berusaha bersungguh-sungguh meningkatkan diri, kita boleh jadi apa sahaja yang kita mahu."

Malangnya,
AKU SILAP.

Hidup tanpa cita-cita seolah-olah satu perjalanan panjang tanpa destinasi.

Bayangkan kita naik bas tanpa hala tuju.
Penat.
Tiada arah.
Tiada tujuan.
Tiada noktah.

Aku kagum dengan beberapa kawan aku.
Ada seorang ni begitu nekad nak jadi penyanyi dari kecil lagi.
Alhamdulillah, dia bergelar penyanyi terkenal kini walaupun banyak dugaan telah ditempuhi.
Ada seorang ni, kini seorang pemain bola sepak terkenal sedangkan sewaktu dulu,
cita-cita untuk menjadi seorang pemain bola sepak terkenal diketawakan rakan satu kelas.

Aku.
Hanya sehari dua belakangan ini baru aku tergerak mempunyai cita-cita.

Persoalannya,
adakah aku sudah terlambat untuk mempunyai cita-cita dan mengejarnya.
Ataupun aku perlu teruskan dengan apa yang ada
dan menjadi manusia yang ditelan tuntutan dunia tanpa cita-cita?

Kadang-kadang,
aku berharap aku boleh melompat masa ke zaman kanak-kanak dan menanam kepentingan cita-cita dalam diri yang yang kecil.

Tuesday, September 4, 2012

Selepas 20 Tahun...




Sedang seorang lelaki tua sibuk slide skrin tablet PC di tangannya untuk membaca berita dari laman sesawang, datang seorang kanak-kanak baya 5-6 tahun meluru ke ribanya.

"Atuk, atuk!"
Pekat pelat si kecil masih jelas. Namun itu yang dikatakan sesetengah kita 'tomey'.

"Kenapa cucu atuk ni? What's up pal?"
Atuk pun meletakkan tablet PC ke tepi, mengabaikan apa sahaja berita yang dicanang media, dan merangkul kedua belah ketiak cucunya, angkat, dan meletakkan cucunya selesa di atas riba.

"Semalam cikgu kat tadika bagi assignment."

"Pergh!!"
Bentak hati kecil Si Atuk.
"Budak-budak zaman sekarang ni, kecik-kecik dah guna perkataan 'assignment'. Aku dulu masuk U baru faham assignment tu hape."

"Apa assignmentnye Cu oi?"

"Gini.. Cikgu cakap suruh ceritakan pengalaman berharga zaman muda ahli keluarga. Ada kawan cakap datuk dia dulu ahli politik. Ada nenek sorang ni pula, dulu pernah jadi artis terkenal siap kawen dengan lelaki ada Ferrari lagi."

Kerut kedut di dahi si Atuk dah bertambah. Kepelikan.

"Atuk pulak? Muda-muda dulu apa perkara membanggakan pernah Atuk buat?"

.....

....

...

..

Lama si Atuk merenung muka berharap cucunya untuk mendengar pengalaman muda dia. Itu bukan masalah.

Masalahnya,
perkara paling membanggakan si Atuk pernah buat semasa zaman muda adalah menjadi penyanyi dan Blogger dengan setiap post blog mendapat 1-2 komen sahaja.

Sudah pasti, itu bukanlah sesuatu yang besar dan boleh dibanggakan.

Tapi, apa patut si Atuk beritahu cucunya?

Si Atuk sudah berpeluh, sementara cucunya masih menatap wajah si Atuk dengan penuh sinar harapan di matanya.





-------------------


Aku terjaga.
Deng!!

Rupanya mimpi.
Tu laa, sapa suruh tidur lepas Asar nak ke Maghrib?
Kan dah mimpi merapu.



Tapi,
aku ada satu prinsip tentang mimpi.

Jika kita mimpi,
dan bila terbangun kita masih lagi ingat mimpi itu dengan jelas,
maka mimpi itu adalah satu petunjuk kepada kita tentang sesuatu.
Mimpi itu ada maksud tersirat yang perlu kita ungkai.
Adalah menjadi tanggungjawab kita merungkai maksud sebenar mimpi tersebut.

Dan untuk mimpi di atas,
ianya mudah.

"You need to get off the computer, get out and enjoy life!"



postquam-scriptum: Dan dengan itu, aku bersungguh-sungguh mahu menghabiskan azam tahun ini.

Monday, September 3, 2012

.tarikh perkahwinan mungkin?.



Ok,
Aku ada satu masalah di mana aku suka kaitan sesuatu perkara dengan tarikh.
Seperti tarikh 29 Februari yang muncul hanya sekali setiap empat tahun.
Aku selalu berniat nak buat sesuatu yang spesial pada tarikh ini,
tapi selalunya berakhir dengan tiada apa-apa.
Hanya sekadar hari biasa yang sama seperti hari-hari yang lain.

Bagi yang tak tahu,
29 Februari hanya muncul setiap empat tahun
disebabkan bumi mengambil masa 365 1/4 hari untuk mengelilingi matahari.
Sebab payah sangat nak kira 1/4 hari tu,
jadi 1/4 tu dikumpulkan setiap 4 tahun menjadi satu hari dalam tahun lompat.
Maka, setiap tahun lompat ada 366 hari.
Cara nak tahu satu tahun itu tahun lompat ataupun tidak
ialah dengan mengambil dua digit terakhir tahun itu dan bahagikan kepada 4.
Kalau jawapannya tiada baki, maka tahun itu tahun lompat.
Sebagai contoh, tahun 2012.
12 boleh dibahagi 4 tanpa baki.
Maka 2012 adalah tahun lompat.
Tahun 1986 bukanlah tahun lompat sebab 86 bahagi 4 ialah 21 baki 2.
Tapi tahun 1986 ialah tahun di mana komet Halley menghampiri Bumi setiap 76 tahun.
Itu menyebabkan tahun 1986 ialah tahun yang AWESOME!

Ok,
perenggan di atas hanyalah maklumat trivia.
Kebanyakan orang dah tahu pun info tu.
Tapi pada yang tak tahu,
info tu sangat berkesan untuk dijadikan ayat pembuka bicara jika berjumpa dengan awek cun.

"Hai, tahukah awak Bumi berputar mengelilingi matahari selama 365 1/4 hari?
Sebab tu setiap 4 tahun ada satu hari extra."
Kesannya hanya ada dua;
sama ada awek tu buat muka kagum dengan kebijaksanaan korang,
atau awek tu buat muka takut sebab tetiba je korang nak jadi cikgu sains untuk dia.
Your choice.

Ok, bye.
Jumpa di entri seterusnya..
Entah berapa tahun cahaya lagi pun aku tak tahu.



postquam-scriptum: 'Tahun cahaya (light years) adalah unit untuk JARAK, BUKAN untuk MASA. 

Tuesday, August 21, 2012

.Hari Raya.






Bila Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja (PMBRR) duduk dekat kerusi dia dan mula beri salam,
aku rasa muka aku akan jadi begitu khusyuk menontonnya.
Bukan sebab aku nak tahu tarikh raya bila,
tapi sebab aku kagum dengan dia.

YA!
Kagum dengan PMBRR kita.
Ekspresi dia sangat sama, sangat cool.
Setiap perkataan dia adalah dengan nada yang sama,
tak ada langsung naik turun nada suara.

Entahlah..
Sepatutnya, bila hujung Ramadhan,
kita banyakkan amal.
Tapi, aku sendiri,
rasa biasa je..

Ramai berharap sempat sambut Ramadhan tahun depan.
Aku pula berharap,
dalam 11 bulan sebelum Ramadhan tahun depan
aku dapat berubah dan bersedia zahir dan batin
supaya dapat manipulasi khasiat Ramadhan seterusnya sebaiknya.
Sama ada sempat atau tidak,
bukan dalam kuasa aku.
Aku cuma harap aku dapat berubah bukan hanya kerana Ramadhan,
tapi kerana diri aku hendak berubah.

Sudah tentu berubah ke arah yang lebih baik.

Usaha, Doa dan Tawakal.

SELAMAT BERHARI RAYA.

Saturday, August 4, 2012

.wish.



Oh Allah! can you please send me something to wish on
Or at least tell these demons on my back to just get gone
I know that I'm the shit but I'm still getting pissed on
I'm talking about nobody's understanding me, ms swan
Looking like a man, but I feel like a boy
I try to do what I can, but I'm feeling destroyed
I just wanna raise the roof n leave the ceiling destroyed
But every time I spit the truth, there's nothing filling the void
so I look to the light of the stars
Like Lord could you please show me that you aint far
I'm a nice guy, I hope I don't finish last
No Fuck that I'm a rocket and I'm built to blast
So I stay focused like the camera lenses
And I stay humble never act pretentious
because if I had a wish that the heavens sent me
It would be simply that You don't forget me

I made a wish on one, now I am one
You can't block my shots, AND1!
Now the stuck up girls think I'm handsome
And my pops is proud, damn son!
I went from just pretend, to ustaz sons
I been moving on up, and it just began
No one helped me then, it was just my pen
I'm here to claim my crown, I'm the freshest prince
see I had your attention now I gotcha respect
Always did my own thing, I don't got no regrets
I keep going and going aint no stopping me yet
Now I'm rocky balboa at the top of the steps
I don't need no star, I'm a spaceship
See what I want in life, and I take it
Haters used to talk, they don't say shit
because you cant deny, that I made it

Friday, August 3, 2012

.alhamdulillah.




Gunanya tiada fantasi,
pelik dan benar,
qada' dan qadar kau berilah ku kekuatan
Agar dapat ku hindarkan
segala kesesatan
Usah kau biarkan nafsuku terliur
Dari pandangan majazi ini, 
Aku yang bodoh lagi hina
amat benar merindui
Moga cahaya lailatul
tak membutakan mataku, 
Semoga segala puji
tak ku meninggi diri
Moga segala janji
dapat juga ku penuhi, 
Moga dapatku hadang tikaman dari belakang
Lidah setajam pisau,
ku tidak akan risau dengan dugaan, 
Cabaran sepanjang perjalanan
Ku pasrah ku akur Alhamdulillah Syukur

Wednesday, August 1, 2012

.believe.



By the time you read this, I would've already made my mark
In the world, going far, everything I say is from the heart
Every moment from the start, my people got guided me through it
Trying to make this music, never losing, I'mma keep it moving
You're looking stupid if you hating someone you don't know
I see a glance of the future, see the greatness down the road
Gotta plan, and a fewer mistakes I won't make
And fate is so great, today is a good day
And life just gets better, when you appreciate
So put your lighters up, let's all seize the day
And live for the moment, get a cam and record it
And you can't ignore it, you gotta go feel awarded
I know it's hard, but you can never scheme to forfeit
I'm still the same little kid with a dream before this
You gotta go and own it, this is the right time
Celebrating with a bite of last night's dine

Monday, July 30, 2012

.LikeaBoss.


2002, Selangor.
Sekolah Kebangsaan Raja Muda, Seksyen 4, Shah Alam.
Peristiwa ini berlaku semasa aku dalam sekolah rendah.







Semasa kelas Pendidikan Agama Islam,
Ustazah di hadapan mula perasan pelajar dalam kelasnya bermuka muram, kebosanan.
Hmm, budak sekolah rendah,
apa boleh kita expect, kan?

Lalu ustazah yang skema dan berusaha nak menghabiskan silibus mengikut jadual PnP yang ditetapkan pun bersuara,

"Sekarang semua orang bagitahu ustazah..
dah besar nak jadi apa? cita-cita."

Soalan begitu dapat menarik minat beberapa pelajar pandai.
Namun, pelajar yang tiada cita-cita (macam aku) hanya mampu terus tenggelam dalam kebosanan.

Ada pelajar lain yang mahu jadi doktor.
Peguam. Polis. Pilot.
Alaa..jawapan standard budak sekolah rendah..
Mana ada tiba-tiba kata nak jadi
Pakar Pembangunan Bandar ke, Ahli sejarah ke,
Jurutera Pembuatan dan Pemprosessan Makanan ke,
Aktuarist ke,
Pegawai Pengurusan Syarikat Minyak dan Gas ke...
Semua nak cita-cita pendek satu perkataan..

Ustazah teruskan.

"Sebenarnya, kita sudahpun jadi seorang arkitek.
Setiap manusia adalah arkitek kepada kehidupannya sendiri. Kita membina hidup seperti mana yang dikehendaki tapi kadang-kadang, bila kita dapati kita tak menyukai apa yang kita bina, kita akan cari orang lain untuk dipersalahkan. Sepatutnya kita berusaha mengubah diri kita sendiri."

Semua pelajar dalam kelas terdiam.

"Macam kamu semua.
Tidak menumpukan perhatian dalam kelas, tapi bila keputusan peperiksaan mengecewakan, kamu akan menyalahkan cikgu kamu kononnya kamu tak faham apa yang dia ajar. Sepatutnya kamu ubah perangai kamu semua dahulu, kan?"

Semua pelajar masih diam.
Nice one, Ustazah...but c'mon..
What did you expect bercakap macam tu dengan budak sekolah rendah?



Keesokan harinya,
semasa kelas Pendidikan Agama Islam juga,
ada sejumlah pelajar tidak masuk ke kelas.

Lalu Ustazah bertanya,
"Kenapa ada ramai yang tak datang?
Ada siapa-siapa tahu kenapa?"

Ada seorang budak dengan lantangnya bersuara,
"Diorang dah berenti sekolah kot ustazah.
Maklumlah, kita semua dah jadi arkitek.
Jadi buat apa pergi sekolah lagi.."





Pelajar kurang ajar itu adalah aku.

Sunday, July 29, 2012

.AZAM.




Awal Ramadhan setiap tahun aku akan berazam nak jadi manusia yang lebih baik.
Seperti manusia tipikal yang lain, nak jadi baik hanya bila datangnya Ramadhan.
Sebenarnya, nak jadi baik, bila-bila masa pun boleh dilaksanakan.

Setiap tahun,
pada awal Ramadhan aku akan beritahu diri sendiri.

"Ramadhan kali ni, aku nak ubah diri.
Nak buang semua perangai buruk.
Nak banyakkan perangai baik."

Tapi hakikatnya,
aku sendiri tak tahu adakah aku berubah.

Secara jujur,
aku tak pernah rasa diri aku lebih baik selepas Ramadhan.
Aku rasa sama.
Aku rasa tak berubah.

Tapi bila aku tanya orang lain,
mereka berkata
'Baik buruk seseorang bukan diri sendiri yang menilai.
Kita tak layak menilai diri, sebab baik dan buruk adalah relatif,
jadi kena biarkan pihak lain, bukan diri sendiri,
yang menilai.'

Kata itu ada betulnya,
tapi aku tak pernah rasa nak minta orang lain menilai.
Tak rasa ke permintaan seperti
'Hai, awak rasa saya makin baik ke tak lepas Ramadhan ni?'
kedengaran agak tidak rasional.

Tapi hakikatnya,
aku sangat mahu menjadi baik.
At least, baik dengan diri sendiri dan orang terdekat.
Dah penat dah jadi beban orang lain,
biar orang lain pula bergantung pada aku.

Jadi,
sementara Ramadhan yang mulia ini,
apa kata kita sama-sama berubah.

Jadikan Ramadhan sebagai titik perubahan, bukan titik persinggahan.

Saturday, July 21, 2012

Hati TiTanium pun cair.




Lepak, bersama rakanku yg dahulunya frust menonggeng sebab clash ngn awek..




aku tergelak sendirian,






wei, kau gelakkan aku? penampar nak?






haha..sori bro aku teringat kisah2 kapelkapel kau doludolu..hahaha






Dahulu, lepas clash, aku beriya taknak lagi dah. Serik beb! Tapi akhirnya aku tewas.






Maknanya.. kau da ada pegganti?






Err ko taktahu?






Cilake nye member. Bukan nak beritahu. 



Aku sayang dia. Cukup lah aku dengan dia je yang tahu. Buat apa kecoh satu dunia.



You got a point there my friend. Yelah, budak sekarang, sakan kalau bercinta, post kat blog, post kat facebook lah, siap panggil sayang-sayang lagi. Kalau dulu kat myspace pulak, ada yang meter tunjuk dah berapa lama couple. Tah pehapa.



Perh, sedap mengutuk orang, kau macam tak buat dulu?



Ala weh, aku buat kejap je pun.



Ha yolah, suka hati kau. Tapi aku tak pernah sangka akan berpasang lagi. 



Yea, aku pun. Kalau aku ada heart attack, sekarang ni otw dah pergi hospital kot. Aku ingat kan kau ni hati titanium, dia baca ayat apa jadi cair ni?



Tak perlu ayat. 



Habis tu?



Keikhlasan. Itu yang aku rasa dari dia.



Dan kami terus menghirup saki baki minuman kami sambil menikmati dingin malam. Dan aku menepuk dahi. gunakan taktik lama!



Alamak..wey..






Takpe aku tahu, kau tak bawak dompet kan?






Aah, camne kau dapat baca fikiran aku ni..



Ah macam aku tak kenal kau. Takpe, malam ni aku bayar.



Thanks bro, ko sahabat aku paling aku sayang.



Sejak bila kau jadi gay..



Dan kami berlalu mengikuti haluan masing-masing. Perjalanan masih jauh. Dan sepanjang itu, jalan tidak akan selalunya lurus. Mungkin ada traffic light, mungkin ada bumper. Malah, mungkin juga ada roadblock di hadapan.



Dan kawan aku telefon, dia kene saman. Haha kasihan. dah lah belanja aku minum.