Wednesday, June 29, 2011

Sunday, June 26, 2011

WHO ARE WE ?

people say leaders are born
athletes are born
religious men are born
artists are born
entrepreneurs are born

they aren't. homo sapiens are all born the same.
it's the life they have after being born that varies.
i live in a town, known as the knowledge city
life here is easy. u have a brilliant mind, u survive.
it's not like im a telepath or a fortune teller,
but i can see those who will be succesful.
these people, they have the perfect environment.
it's like a base, built by their parents.
u can see a genius with talents in sports
u can see a leader who befriend everyone in school
u can see an artist who does everything correctly
all of them are with one similarity. the perfect base.
from the base, they evolve,
from a kid who plays ball, to a person who designed ball,
from a kid cries at morning, to a person who gives talk.
from a naive kid, to an honest man.

but, what happens to those with imperfect bases?
they survive, living in disguise as the succesful ones.
they have a family, like the others too.
but not that good. u have no idea how their family is. 
they have friends, like the others too.
but not that many, the close ones at least.
they can talk, like the others too.
but not that talkative, because they are afraid.
they are afraid to say anything because it might be wrong.
or it might be funny, awkward, stupid and pointless of all.
so they slowly living in their own world
hoping to survive the next day of their life, and the next..
and, the next....






Monday, June 20, 2011

Tuesday, June 14, 2011

Showcase Amal Shuhada At-taqwa !


shuhada at taqwa
Sebuah showcase nasyid yang terbesar dalam sejarah industri nasyid Malaysia iaitu Showcase Amal Shuhada At-Taqwa telah diadakan pada 11/6/2011
Showcase ini diilhamkan oleh Munsyid Malaysia (Majlis Usrah Nasyid Malaysia) susulan daripada kejadian menyayat hati yang melanda Rumah Anak Yatim dan Anak Hidayah Madrasah At-Taqwa pada 27 Mei 2011 yang lalu.
Seramai 50 artis nasyid tempatan, (dan ramai lagi) akan menyertai showcase ini yang akan menggabungkan hampir kesemua artis nasyid ternama tanah air termasuk Raihan, Hijjaz, Rabbani, Inteam, Nowseeheart, Saujana, UNIC, Nazrey Johani, Hafiz Hamidun, Muadz, Far East dan ramai lagi. Aisyah juga akan turut sama memeriahkan showcase tersebut sebagai artis undangan.
Showcase amal ini menerima tajaan hampir keseluruhan sudut, dan kesemua artis-artis nasyid yang terlibat adalah tanpa bayaran. Tujuannya, untuk mengumpul dana yang akan disalurkan terus kepada Persatuan Anak-Anak Yatim Malaysia (PAYM) untuk diurus dan ditadbir dan pembangunan semula Rumah Anak Yatim dan Anak Hidayah Madrasah At-Taqwa.
Kepada mana-mana badan-badan korporat, syarikat dan dermawan yang berhajat untuk menyumbang, boleh berhubung terus dengan Azadan Rabbani (019-211 0300) atau Isman Hijjaz (03-6140 8280) atau boleh juga menyumbang terus kepada Rumah Anak Yatim dan Anak Hidayah Madrasah At-Taqwa dengan bank-in kepada:
PERSATUAN ANAK-ANAK YATIM MALAYSIA
Maybank: 5641 3730 0901
Semoga usaha ini akan menjadi bekalan untuk kita di hari akhirat kelak. Insyallah.

InsyaAllah . To anyoneyangt tak de peluang nak pergi . boleh la juga donate terus kat akaun Maybank kat atas tu . and here, aku ada sedikit gambar from showcase amal tu . tp bukan aku yg tangkap gambar, credit to Kak Ummu Habibah  (BHC Sisterz) kerana telah tangkap gambar pada hari dan malam tersebut . WOOT ! WOOT ! 

Persembahan perkusi 

Frenz
BHC Sisterz






Semua orang ad FB kan kan kan ? Klik je tulisan merah tu, in a few second you will be directed to facebook~ HAHAHA Like la page ni :




By Heart Clan (BHC)












Tuesday, June 7, 2011

Women ?




Ok.entry kali ini aku ingin mencuba menulis menggunakan Bahasa Malaysia yang berbunga-bunga sedikit.HAHA.GELI SIAL !. Tapi aku ingin mencubanya, kerana rakanku di CFSIIUM mengatakan aku ingin menunjuk-nunjuk.Antara komen yang diberikan "tau la ko dah exempted English Azroie ! tak payahlah nak Omputih sangat.HAHA."

Dekat Facebook aku ada bertanyakan soalan, berikan maksud wanita dari pandangan seorang lelaki. Pelbagai jenis jawapan yang aku terima, tapi rata-rata kebanyakannya adalah jawapan bernada positif, baik dan tidak melampau aku katakan terlalu general dan sedikit hipokrasi di situ. Maafkan aku kalau kenyataan itu menyinggung tetapi apa yang cuba disampaikan melalui definisi seorang lelaki, bukan melalui kamus.

Betul, wanita ibarat permata hidup, wanita adalah good figures, lemah lembut, teman hidup, kekasih si lelaki, dan bermacam-macam lagi nada positif. Tetapi adakah itu maksud sebenarnya dari hati seorang lelaki? Kalau wanita adalah segala-galanya kenapa terdapat pergolakan rumah tangga? kenapa adanya peristiwa-peristiwa hitam yang meragut si lelaki dan diragut si wanita?

Persoalan di atas bukan mahu menghukum wanita, bukan mahu menjatuhkan wanita, tapi mencari siapakah wanita itu sebenarnya? Kalau wanita itu adalah sebaik-baik insan kenapakah lebih ramai wanita di neraka berbanding lelaki? Bukankah wanita itu lebih baik dari lelaki?

Bagi aku, wanita adalah 'racun'. Racun di sini tidaklah sama seperti racun yang biasa kita dengar, pemusnah, penyeksaan, tapi lebih kepada kenapa racun itu ada pada wanita. 

Racunnya wanita ini, kerana disebalik kejayaan seorang lelaki adanya mereka. Tapi, ada juga jatuhnya lelaki kerana racun wanita ini.


Racunnya wanita ini, kerana sentuhan mereka bisa menggoncangkan dunia. Tapi ada juga hebatnya sentuhan ini sehingga goncangnya iman si lelaki-lelaki.

Racunnya wanita ini, kerana bisanya membuatkan seorang lelaki jatuh cinta padanya. Tapi ada juga sehingga mampu membunuh sang lelaki kerana cintanya juga.

Racunnya wanita ini kerana menjadikan sang egois lelaki tunduk. Tapi ada juga yang hanya suka mencabar kewibawaan dan kesabaran si insan bernama lelaki.

Racunnya wanita kerana dia dijadikan teman hidup, menemani si lelaki yang kesunyian. Tapi ada juga dek kerana mereka, merananya sang kesunyian mencari teman di sisi.

Racunnya wanita hanya sebuah senyuman mampu menyembuhkan luka di hati sang lelaki. Tapi ada juga dek kerana senyuman itu mampu melebarkan racun di hati yang sedang lara.

 Racunnya wanita itu mampu mengalirkan kesyahduan di benak keras hati lelaki. Tapi ada juga yang membuatkan kerasnya hati itu semakin keras.
 Seperti kata-kata seorang teman, wanita dan lelaki ibarat kunci dan mangganya. Ianya sepatutnya sepadan antara duanya, namun apa yang membuatkan ia tidak sehaluan adalah cara membuka kuncinya (kasar atau lemah lembut) dan bagaimana menjaganya agar kunci dan mangga sentiasa ngam bersama dan tidak berkarat ataupun patah di pertengahan jalan.

Namun, harus diakui wanita mempunyai racun yang amat mendalam dalam kehidupan seharian si lelaki. Naiknya lelaki kerana wanita, jatuhnya lelaki pun kerana wanita. Dan kerana wanita itu dijadikan kerana untuk menemani si lelaki yang kesunyian dan kerana itu dikatakan wanita adalah sebahagian dari lelaki (yakni dari tulang rusuk lelaki yang bengkok). 

Dan sehingga kini, aku masih menggangap mereka racun yang senantiasa mengalir dalam tubuh badan kita (kecuali korang gay atau lesbian)

p/s : sebarang masalah/tambahan idea mengenai pos ini atau cadangan mengenai pos akan datang sila komen dibawah(kerana saya sudah kekeringan idea) :)

Saturday, June 4, 2011

LeLaKi BILA MeNGAm0K !




Tak la meradang sampai keluar parang  (kecuali gila)


I have a theory, a theory occuring in some men, I repeat...SOME men. Mostly melayu *kot*. Pemerhatian dilakukan terhadap kawan-kawan, drama, and even....myself. Cuba bayangkan situasi di mana seorang suami kecik hati dengan bini dia (apa sebabnya, korang reka la sendiri haha). Ini cuma contoh situasi okay, bukan betul-betul.


Pada suatu hari *suara Usop*, si suami time tu berada di pejabat. Buat kerja dia dalam keadaan tidak senang bila baru-baru ni bini dia kecikkan hati dia. So dalam hati dia masa tu sedang memikir apa yang akan dia lakukan bila dia sampai rumah nanti...


HANG JANGAN CAKAP NGAN AKU LAGI MUNAH. SAMPAI HATI KAU BUAT KAT AKU MACAM NI *masuk bilik, hempas pintu*

"heh, maybe aku akan cakap macam ni. baru dia takut huehue"


So, si suami pun dah habis kerjanya, baliklah dia. Kemas beg bimbit dia dalam keadaan kasar bercampur dengan perasaan bengang mau balik rumah. And then semasa turun lift dari pejabatnya, tiba-tiba dia terpikir kembali...


"hmm macam melampau lak aku hempas pintu. ahh takpelah cancel je la bab hempas pintu. so skang aku akan buat macam ni...."



HANG JANGAN CAKAP NGAN AKU LAGI MUNAH. SAMPAI HATI KAU BUAT KAT AKU MACAM NI *masuk bilik, tutup pintu macam biasa*

"hmm okay this is good.."


Keluar dari lift, dia menuju ke keretanya sambil hentak-hentak kaki. (okayy itu agak keanak-anakan hahaha). Baru dapat capai kunci keretanya, dia terpikir balik...again...


"ish macam jahat sangat pulak aku tengking-tengking dia nanti. takpelah cancel je la bab tengking ni"

hang jangan cakap ngan aku lagi munah. sampai hati kau buat kat aku macam ni *masuk bilik tutup pintu macam biasa*

"hmm okeh, perfect!"


After that, drive kereta macam orang gila. Orang gila pun tak drive, apatah lagi orang yang tak gila cuba jadi gila. memang gila dan aku pun naik gila nak explain belit-belit ni lol. Senang-senang citer, kecik hati punya pasal dia bawak kereta macam bawak kapal terbang. Berhenti kat traffic light, sekali lagi si suami tu.....




vavi peter mencelah. takde manner betul. Berbalik pada citer, yeah dia terpikir lagi...


"hmm penggunaan akuhang ngan kau macam kasar je. takpelah, cancel yang tu. So now I'll say..."

awak jangan cakap ngan abang dah. sampai hati awak buat kat abang macam ni *masuk bilik, pintu tutup macam biasa*


Sesampai je rumah, si suami tarik nafas dalam dan hembus pelan-pelan. "This is it," bisik hatinya. Dan di saat si suami mengeluarkan kunci rumahnya dan mahu membuka pintu, tiba-tiba pintu rumah terbuka dengan mengejut. Isterinya yang buka.

"abang...."

*okeh, let's do this* benak dalam hati si suami..

"awak............."

*Isteri terus genggam cium tangan suami*

*...........!!!*

"ampun kan saya bang!, munah (bukan nama sebenar) takde niat nak buat abang macam tu! ampunkan la munah bang, ampun laa..." *menangis teresak-esak*

And lelaki zaman skang dikenali oleh sesetengah masyarakat dengan sikap "celaka" and "tidak berperikemanusiaan" terhadap isteri kan? haa tengok ni

"awak...."

"AWAK............!!!!"

*wooooo wooo~*

"........."

"woooooo~" *ini bunyi menangis, jangan buat bunyi gedik lak*

".............."

"abang......"

*sigh*

"Takpelah sayang, abang dah lama maafkan awak. Tapi lain kali jangan buat macam tu tau! Kang abang lari dari rumah pastu menangis kat riba mak kang haa"

*giggles sambil kesat air mata*

"alololo dah la tu, jom kuar makan! :)" *cium dahi isteri*


yeah, I bet the girls lepas baca dialog kat atas terus terpikir "yolah lelaki macam tu. tak caya. puiiii" or "banyak je laki suka mengamuk kat bini/girlfriend dia. ni bohong ni". Well guess what? Screw you guys with that lame thinking. Ya, memang banyak laki yang suka mengamuk, tapi BUKAN SEMUA! i repeat, BUUUKAAAANNN SEEEMUUUAAA ( that's a bit exaggerated. haha).


Trust me, my observations are real. Cerita kat atas ni bukan nak cerita tentang lelaki meradang je. Boleh gak kaitan dengan lelaki merajuk. For example, like a friend of mine (nama dirahsiakan), dia merajuk dengan seorang gadis ni. Sampai dia dah berniat tak nak tegur dia dah. Tapi lama-kelamaan, dia seriously tak sanggup buat dek dah.

That's a kind of guy a girl should find. cheers



P/S: lelaki pun mudah lembut hati jugak okay.
P/S/S: one more thing, laki pun tak mudah nak tukar judgement actually. Tapi bila bab macam ni dia mudah tukar judgement, she's the luckiest girl in Malaysia. *malaysia je, don't get your hopes too high HAHA*

Thursday, June 2, 2011

Benda boDOH YANG ORANG SUKA BUAT !

Dalam dunia ni, or kalau dikecilkan dekat Malaysia ni banyak sangat benda bodoh yang selalu orang buat. Kadang-kadang sedar benda tu nampak bodoh tapi buat juga la kan... entahlah. Malam tadi aku listkan benda2 bodoh yang kekadang aku buat , member2 buat and benda yang berlaku di depan mata . 


1. Pakai kereta BMW 7 series, tapi nak masuk simpang tak pernah nak bagi signal pon.

2. Di mana ada tanda larangan, dekat situlah diorang nak langgar. eg: "Dilarang buang sampah"

3. Dah tahu esok exam, still main DoTa . pastu klu , repeat maki lecturer . 

4. Tahu hukum mengedar dadah boleh kena hukuman mati mandatori, tapi still nak jual dadah.

5. Tahu restoran tu tak halal tapi still nak pergi makan dekat sana, alasan? Alah orang Islam pun pergi juga.

6. Yang suka bawa laju guna lane paling kiri, yang suka bawa slow guna lane paling kanan.

7. Beli motor RXZ tapi helmet Magnum siap letak masking tape dekat visor.

8. Beli kereta Ferrari, tapi dok simpan je dalam garaj.

9. Ambil kad kredit walau tak mampu.

10. Sanggup beli benda tak berkualiti sebab murah dari benda mahal sikit tapi lebih berkualiti walaupun mampu.

11. Menyumpah seranah DVD yang tak clear padahal beli dekat pasar malam.

12. Mengata orang lain bodoh tak reti walhal diri sendiri lagi teruk kalo buat benda yang sama.

13. Selalu curi tulang dalam kerja asalkan dapat gaji.

14. Sudah bersalah, masih mahu menyalahkan orang lain.

15. Barang letak merata, hilang marahkan orang lain.

16. Orang lain buat salah dia maki, dia buat salah pun dia still maki orang lain.

17. Parking ikut suka, bila kena langgar marahkan orang lain.

18. Tengah memandu, jawap call or balas SMS.

19. Hajat nak ada kereta, dah ada tak reti nak jaga, basuh sebulan sekali pun payah.

20. Korek hidung then kesat dekat baju, lepas tu tak cuci tangan guna untuk makan.

21. Muka lawa or hensem tapi malas mandi, main taruh perfume je.

22. Pakaian nak tiptop tapi makan biskut kering je hari-hari.

23. Gaji RM5K sebulan, tapi tak pernah berjimat dan menyimpan.

24. Beli kereta mewah tapi bila nak servis, nak yang murah sebab tak mampu.

25. Tak layan public transport, masuk KL jammed dekat 2 jam, meroyan dalam kereta.

26. Nak bunuh diri tapi takut, tak mati cepat, then sebelum mati menyesal sebab terjun bangunan tapi dah terlambat.

27. Ada isteri / suami tapi masih nak berzina.

28. Ada yang setia padanya tapi masih nak mencari teman tapi mesra, bila dah hilang baru nak menyesal.

29. Suka cakap lepas, bila terkena sendiri tak boleh cakap apa dah.

30. Suka sangat cari pasal, sebab konon-kononnya hebat.

Wednesday, June 1, 2011

Rhythm Of Love !

aku hari ini dalam mood jiwang (azri azroie jiwang? sila pukul beliau laju2) HAHA . ok aku nak tunjuk something kat korg yg x seberapa ramai tu lagu yg aku selalu dengar semenjak dua menjak ni, Rhythm of Love tp bukan yg original punye . Joseph Vincent & Clara C buat cover Plain White T's punye lagu . mule2 dengar lagu ni kat facebook la lepas Hir SoulAward cakap muke Joseph ni cam Fikri Saljuk . LAYAN~

Joseph Vincent & Clara C cover



My head is stuck in the clouds
She begs me to come down
Says "Boy quit foolin' around"
I told her "I love the view from up here
Warm sun and wind in my ear
We'll watch the world from above
As it turns to the rhythm of love"
We may only have tonight
But till the morning sun you're mine all mine
Play the Music low and sway to the rhythm of love

My heart beats like a drum
A guitar string to the strum
A beautiful song to be sung
He's got blue eyes deep like the sea
That roll back when she's laughing at me
He rises up like the tide
The moment his lips meet mine
We may only have tonight
But till the morning sun you're mine all mine
Play the Music low and sway to the rhythm of love

When the moon is low
We can dance in slow motion
And all your tears will subside
All your tears will dry

And long after I've gone
You'll still be humming along
And I will keep you in my mind
The way you make love so fine

- original -

KaRaK (PG 13) !


Hari tu aku ingat nak review filem Kongsi, tapi sebab tak sampai expectation yang aku nak, so malas ah. Tapi sebab nak update blog so aku update la sikit tapi bukan fasal filem tu la, ni filem Karak.Coz, semalam aku tengok cite ni ngn SHAHIR , IJAM n FATHO .

Sebut pasal Karak, yang orang tahu adalah Karak Highway yang bermula dari Gombak sampailah ke bandar Karak. Tapi tu dulu la, sebab sekarang ni kalo nak ke Kuantan, orang biasa ikut LPT aje lebih cepat dan selamat. Tapi ngeri tu tetap samalah pada aku.

Oklah aku takkan buat sinopsis seperti dalam akhbar ke apa ke sebab pada aku tu korang boleh baca sendiri. Yang aku nak sampaikan adalah apa yang aku lihat dan apa pandangan aku mengenai filem ni.

Pertama sekali, filem ni agak lain sikit dari yang biasa sebab mungkin the only horror movies yet in Malaysia yang guna CGI untuk hantu. Ada perkembangan positif la dekat situ, baguslah. Takde lah hantu tu tipikal sangat gerak tarinya. Sound effect pon memang seram, banyak elemen terkejut dibuat agak membantu menaikkan mood menonton.

TAPI...

Keseluruhannya pada aku lah, jalan ceritanya agak samar. Dia tak padat sangat dengan info yang berguna untuk kita faham. Tapi itu bermakna ianya sebuah filem yang sukar difahami, kerana sepanjang perjalanan cerita ni kita boleh agak apa yang akan berlaku, even pengakhiran ceritanya pun pada aku agak biasa.

Dan seperti sebelum-sebelum ni aku akan kritik bahagian details dari segi pencahayaan, logik, lakonan dan juga lain-lain. Pencahayaan pada aku ok lar, not bad cuma ada certain part tu pada aku cahaya terlalu terang yang kalo kita tengok pon jadi tak seram.

Dari segi lakonan, tak berapa sangat sebab banyak sangat aksi menjerit, takut-takut cam tu je la. Lakonan si heroin baru Kilafairy pon pada aku agak over. Adegan mandi berkemban tu je la kot yang lelaki tunggu-tunggu since minah ni ada 'aset' baikk punya. Tapi yang lain pada aku biasa je la, even Shahir pon so so aje. Macam tengok akademi fantasia cuma bezanya outdoor.

Bab ni yang aku suka sentuh, logik. Sebab kadang-kadang banyak sangat benda tak logik or merepek-merepek diselitkan. Bab tak logik yang pertama sekali adalah, adegan nak kencing. Logik akal, ada ke orang nak cari tandas pukul 12 tengah malam di tempat yang tak diketahui, jalannnnnnnnn then jumpa tandas yang tak serupa tandas boleh melepas? Kalo aku la, kencing tepi jalan je.

Bab tak logik yang kedua, nampak budak lelaki pakai baju sekolah pukul 12 tengah malam tapi anggap tu budak biasa? Later on baru sedar tu hantu. Ish slow betul mamat tu. Then pukul 12 tengah malam, dekat pekan Karak orang tak jual dah burger beb. Karak bukan KL or Shah Alam orang nak jual burger sampai pukul 1-2 pagi.

Banyak gak la yang lain-lain aku rasa macam tak berapa nak masuk since filem ni samar sikit penerangannya. Orang yang dah tak berapa ingat ayat Kursi tiba-tiba boleh ingat dan faham makna ayat? Eksiden dekat Karak, tapi bila polis datang, polis dari Selangor? WATAFF??

Akhir sekali, aku rasa filem ni akan lagi best kalo diorang betul-betul cari cerita dari orang yang pernah jumpa or dengar kisah hantu dekat highway Karak ni. Yang dipaparkan benar dari mulut ke mulut satu je, iaitu kereta Volkswagen tanpa pemandu, tapi tu pon suppose kena dekat terowong Genting Sempah. Ni banyak sangat adegan dekat one place aje, so imej Karak tu dah hilang. Anyway part hantu dekat kawasan angin lintang tu khabarnya memang betul, cuma yang tak betulnya angin lintang takde dekat jalan lama, hanya ada dekat highway LPT aje. Satu lagi kawasan keras adalah dekat R&R lanchang or dekat Temerloh kalo tak silap.

Tu je la review aku. Overall aku bagi 3 bintang dari 5. Ok la untuk ditonton cuma takdela seram sangat, dan takde lah best gila. Orang yang kata best gila tu mesti ada something wrong!

APAKAH PERASAAN ANDA?

How would you feel...bila sedang menonton wayang, ada orang call?Rimas. But if it was your little beloved cute sister, rasa bersalah kalau tak angkat yedak? she called soh aku hantar beliau gi sekolah ada latihan nasyid.First, she called my father, but phone dia ada masalah tak boleh nak dengar. Then, she tried to call my mother (I guess) but she didn't T.T


How would you feel...bila dah habis tengok wayang, nak cuba call balik your little beloved cute sister tapi tak dapat-dapat? !@#$%^&*. Tengok kat signal bar, rupanya takde signal. ahh takpe, kita baik time tu, so assume that we forgive it.


How would you feel...kalau terjumpa kawan perempuan lama...eh...kawan lama perempuan (ahhh sasul ntah mana satu ayat betul .cibai. Tapi janji dia comel or cun) yang ajak lepak bersama sekejap, but you said ...

"Sorry weh, aku kena rush balik, hantar adik pergi sekolah."

and then she act like this...


"Please bang, don't go. Stay with me" :'(

*amboih gambar. cair sekejap*


ahhhhh but that time, your feeling as a responsible brother/sister (if sister, tukarkan gambar awek kat atas kepada laki yang hot hahaha) dapat mengalahkan godaan kawan cute/hot kamu, maka kamu dengan berat hati meninggalkannya. Then, bertolaklah kamu pulang ke rumah.


Then, how would YOU feel...sesampai rumah je, your beloved cute sister said that latihan di sekolahnya itu dibatalkan. !@#$%^&*. Yes I know. But nak kata bukan salah adik pun betul jugak. She tried to call.


Wait a minute..



She tried to call..



SHE TRIED TO CALL???


How would you feel...apabila keesokan harinya, celcom baru hantar mesej miss call dari adik kamu? and dapat tahu yang adik kamu telah cuba call berkali-kali tapi celcom 'tak kasi'?


LAKHNAT CELCOM!!!!


pui! rugi je balik awal kan, bole lepak dengan awek tadi yedak isk
MySpace